Опасно ли е за хората да консумират котешка храна

котешка храна Снимка: iStock

Р азказваме много за това как домашните любимци не бива да хапват човешка храна и, ако да - при какви условия, кои храни и за какво да внимаваме. Кучетата са всеядни и с тях можем да си позволим повече експерименти, макар че има много храни, които ние хапваме с удоволствие, но за четириногите ни спътници са опасни.

Котките от друга страна, са месоядни животни и, ако не приемат необходимото количество протеин, набавен чрез котешка храна - ще се появят множество проблеми със здравето.

Какво да кажем за нас, хората обаче? Със сигурност безброй пъти сме проявявали любопитство към храната на мъркащия приятел и сме се чудили дали можем да я опитаме. Когато става дума само за опитване - да, можем съвсем спокойно да пробваме котешката храна, стига да нямаме непоносимост към някоя от съставките. Тази храна не е отровна и да схрускаме една гранула или да си „боцнем“ малко от консервираната храна на котката ни няма да се случи нищо.

Ако обаче системно се храним с котешка храна - това би застрашило здравето ни, защото в нея се съдържат вещества в по-големи количества, отколкото са ни необходими.

Dogsandcats.bg

Едва ли някой собственик на котка ще се храни с котешка храна доброволно или просто защото му е вкусна, но трябва да внимаваме, ако имаме малки деца, които също като котките са любопитни за света наоколо и искат да вкусят всичко, което им замирише апетитно.

Котешката храна съдържа големи количества протеин, витамин А, таурин и мазнини. Защо тези съставки са опасни за хората, когато прекалим с тях?

Защо храната за домашни любимци не е подходяща за хората

котешка хранаСнимка: iStock

Въпреки че храната за домашни любимци съдържа съставки, които обикновено се считат за безопасни за нас, тя все пак съдържа вещества, които не са ни необходими (или поне не в тези конкретни количества).

Нашите тела имат различни нужди от тези на домашните ни любимци и не винаги можем да синтезираме определени витамини. Същото се отнася и за котките или кучетата, които ядат човешка храна.

Храната за домашни любимци няма да причини големи проблеми за нашето здраве, стига да не я консумираме редовно. Ако попаднем в ситуация тип бедствие или спешен случай и поради някаква причина на разположение имаме само храната на котката си - можем да ядем ден или два от нея без да застрашим здравето си.

1. Витамин А

Витамин А е най-важният витамин за котките. Той се намира в месните продукти и е отговорен за правилното функциониране на зрението и сърдечно-съдовата система на гальовните животни. Ако вашият домашен любимец страда от дефицит на витамин А, той може да развие очни и сърдечни заболявания.

Хората си набавяме витамин А в някои плодове и зеленчуци - моркови, домати, чушки, тиква и други, или в животински храни като черен дроб, млечни продукти. Разбира се, ние също имаме нужда от този витамин, но в големи количества той е опасен за нашето здраве.

Котешката храна съдържа повече от този витамин, като нивата могат да бъдат токсични за хората. Макар че няма да усетите ефекта веднага, защото е необходимо системна консумация на котешка храна или прием на допълнително витамин А на таблетки, за да има последици за здравето ви.

Страничните ефекти, които можете да изпитате са гадене, повръщане, главоболие, замъглено зрение и раздразнителност.

2. Таурин

Котешката храна е богата на таурин, защото мъркащите приятели почти не го произвеждат и е необходимо да си го набавят чрез храненето. Котките се нуждаят от аминокиселината, наречена таурин, по различни причини - козина, грижа за зъбите и най-вече - грижа за очите. Мъркащите приятели имат нужда от тази съставка всеки ден, в големи количества (които се съдържат в котешката храна), иначе биха имали проблеми със зрението.

Вижте още: Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

За човека, ролята на таурина е свързана с енергията и е често срещана съставка в енергийните напитки или се използва като добавка за спортисти. Вероятно само от тази информация се досещате, че високите нива на тази аминокиселина в котешката храна могат да доведат до последици за вашето здраве. Състезателите, които вероятно имат нужда от таурин или допълнителна енергия, правят това под стриктен контрол на своя лекар или треньор.

котешка хранаСнимка: iStock

3. Мазнини

Растителните масла и животинските мазнини са двата основни източника на здравословни мазнини в котешката храна. Те са източник на енергия за мъркащия приятел, който има нужда от нея, за да може да ловува, играе и да се катери навсякъде, където иска.

Тези мазнини обаче, могат да бъдат нездравословни за нас, защото могат да доведат то затлъстяване и дори проблеми със сърцето. Нашите тела не могат да усвояват мазнините, по начина по който го прави тялото на котката. Това прави мазнините в котешката храна толкова вредни.

Докато някои храни за домашни любимци съдържат съставки, които са безопасни както за хората, така и за животните (като месо и зеленчуци), храните за домашни любимци са формулирани специално за животни, които имат различни хранителни нужди от нас.

Ако ви гризе любопитство да опитете от храната на котката си - да, можете да го направите. Но в никакъв случай не бива хората да консумират продължително храна предназначена за мъркащия ни домашен любимец.

Вижте още:

Вредна ли е котешката храна за кучето

Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още