Плюсове и минуси на съжителството с домашна котка

котешки стопани Снимка: iStock

О синовяването на котка е ангажимент, който може да продължи 20 години и през това време можете да се насладите на обичта и компанията на мяукащия спътник. Има обаче някои недостатъци, които трябва да имате предвид. Много от плюсовете и минусите на това да имате котка ще се основават на вашия начин на живот и личност, както и на темперамента на домашнитя любимец. Въпреки всичко, няма спор, че съжителството с котка може да бъде много забавно, въпреки някои проблеми, които могат да се появят.  И все пак, има много причини, поради които котките са отличен домашен любимец!

Плюсове на съжителството с котка

  • Котките изискват ниска поддръжка

В сравнение с кучетата, котките са доста самодостатъчни животни. Те се къпят и подстригват сами, използват тоалетна у дома, не лаят, когато телефонът звъни или някой почука на вратата. Може да оставите котка без надзор в сравнително малко жилищно пространство, през работния ден, без да се притеснявате, че има нужда от разходка или трябва да отиде до тоалетна навън.

котешки стопаниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В замяна на тази самодостатъчност вие получавате компанията на домашен любимец, с който може да се свържете, макар понякога това да се случва при неговите условия. Въпреки че котките могат да се обучават, повечето от тях не идват, когато викате името им и могат да бъдат придирчиви кога искат да прекарат време с вас и кога искат да бъдат оставени сами.

  • Котките се отразяват добре на вашето здраве

Много котки имат любящ нрав и ще се радват да седят и мъркат в скута ви и да бъдат галени. Получавате обичта на животно, което може да има успокояващ ефект и да помогне за намаляване на стреса. Наличието на домашна котка може дори да помогне за намаляване на потенциала за високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и свързаните с тях заболявания. Факт е, че мъркащата котка кара човек да се чувства добре.

Минуси на съжителството с котка

  • Разрушително поведение

Ако не обучите котка на конкретна зона за драскане, може да намерите мебелите си скъсани от котешки нокти, месене и драскане. Някои мъркащи приятели също драскат стени, дрехи и дори стопаните си. Някои видове търговски репеленти против надраскване и лепкави бариери могат да помогнат в това отношение.

котешки стопаниСнимка: iStock

Котките с неизрязани нокти могат да оставят болезнени драскотини. Понякога те драскат или пробиват хора неволно, като например при скачане от скута на друга повърхност. Друг път те се чешат от страх или гняв - като например когато малко дете хване опашката или издърпа парче козина, или когато друг домашен любимец се опитва да играе или да наложи надмощие.

  • Котешката тоалетна

Изгребването на котешка урина или изпражнения може да се счита за един от недостатъците на котката. Това е нещо, което трябва да се прави всеки ден, въпреки че отнема само минута или две. Дори ако тоалетна с автоматично загребване или покрита, трябва да се почиства редовно, за сте сигурни, че миризмата не се разнася във ваши дом.  Ако котките развият поведенчески проблеми или решат, че не харесват тоалетната си те може да уринират и да се изхождат извън нея.

Котешката урина се отстранява трудно от повърхностите. Обикновено трябва да се третира с ензимен почистващ препарат, за да се премахне напълно миризмата и да се предотврати бъдещо маркиране. Ако вашата котка започне да върши работата си извън тоалетната, може да се наложи да проверите с ветеринарен лекар дали всичко е наред.

  • Хищническо поведение при котките

Естественото хищническо поведение на котките може да се появи от двете страни на списъка с плюсове и минуси на това да имате котка. Ако гальовният приятел пази къщата ви чиста от мишки или други гадини - това е плюс. От друга страна - това поведение може да е проблемно от гледна точка на това, че някои котки са доста игриви и енергични и може да изискват повече внимание, стимулация и дори разходки навън на каишка.

котешки стопаниСнимка: iStock

  • Разгонване при некастрираните/стерилизираните котки

След началото на пубертета, което настъпва на около 6-месечна възраст, женската котка се разгонява няколко пъти в годината, освен ако не е стерилизирана. През този период от време тя може да стане прекалено привързана, досадна, мяукаща силно и дори агресивна. Ако я пускате да излиза навън, може да сте сигурни, че ще се чифтоса, а вие ще се сдобиете с котенца, за които трябва да се погрижите и да търсите домове. Мъжките котки от друга страна са склонни да бягат от домовете си, ако не са кастрирани, за да търсят женска. С други думи - за да не си навличате неприятности е най-добре да кастрирате или стерилизирате гальовните си домашни любимци.

Дори и с някои трудности и компромиси, животът с  котешки домашен любимец може да ни донесе безкрайно много радост и забавление. Все пак освен, че са безумно сладки и красиви, котките са интересни същества, с които никога няма да ни е скучно!

Вижте още:

Как се променя поведението на котките с възрастта

10 предимства от стерилизирането и кастрирането на котката

Котките помагат ли за психичното здраве на собствениците си

Виж още