10 породи котки с големи уши

Абисинска котка Снимка: iStock

В дивата природа огромните уши изпълняват важни функции за оцеляването на животните. Например, котешките уши действат като сателитни чинии, помагайки на дивите представители да локализират и най-малките звуци по време на лов.

Домашните котки използват впечатляващите си уши по друг начин - да доловят прибирането на стопаните им или шумът от плика с лакомствата. Сред представителите с големи уши има всякакви породи - пухкави, атлетични, активни или пък по-спокойни. Хайде да ги разгледаме!

1. Абисинска

Ушите на Абисинеца са изпънати в двете посоки, сякаш винаги слушат нещо. Това е една от най-старите породи котки, въпреки че произходът ѝ е неясен. Предците ѝ най-вероятно са живели по протежението на Индийския океан, както и в Югоизточна Азия. Съвременните Абисински котки са интелигентни, игриви и много активни. Те обичат хората и да бъдат в центъра на вниманието.

2. Балинезийска (Балийска)

Балинезийците имат големи, триъгълни уши, вероятно получили се в резултат от генетична мутация. Те са изящни, мускулести и с копринена козина. Обикновено са привързани към стопаните си и обичат игрите.

Dogsandcats.bg

3. Чаузи

ЧаузиСнимка: iStock

Тези представители имат широки, големи и щръкнали уши, извити леко навън. Порода се появява около 90-те години, като кръстоска между Абисинска котка и диви представители в джунглата. Тези красавци все още носят дивото в себе си, така че изискват доста игра вкъщи, за да изразходват енергията си.

4. Корниш Рекс

Със своята отличителна вълнообразна козина и големи, тънки уши, подобни на прилеп, Корниш Рекс е истинска наслада за очите. Тези красавци са интелигентни и доста активни и социални животни.

5. Девън Рекс

Огромните уши на Девън Рекс му носят леко излъчване на елф. Бебетата пък например, са особено сладки с малките си глави и големи, щръкнали уши. По характер тази порода е социална и забавна.

6. Египетска мау

Египетската мау има широки уши, които леко се извиват напред. Това ѝ дава изключително бдителен вид. Предшествениците на тази порода вероятно произхождат от древни египетски котки. Тези гальовни животни са атлетични, добри спринтьори и обичат да се катерят.

7. Сиамска

Една от най-разпространените породи в целия свят. Тя има изпъкнали уши, които обикновено са в по-тъмен цвят. Тези гальовни животни са известни с това, че мяукат силно и разговарят със стопаните си. В допълнение, те са социални и обичат компанията на хората.

8. Ориенталска късокосместа

Ориенталска късокосместаСнимка: iStock

Тези представители произхождат от Сиамците, така че не е изненадващо, че са наследили големите, триъгълни уши. Тези мъркащи приятели са атлетични, игриви и се свързват силно с любимите си хора.

9. Савана

Саваната е кръстоска между домашни котки и диви африкански сервали. Логично, тази домашна котка е взела големите уши на дивия си роднина. Тези пакостници са доста непредсказуеми в поведението си. Въпреки, че обичат семействата си, те изискват много внимание и игри, тъй като са много интелигентни.

10. Сфинкс

Освен че привличат вниманието с набръчканата си кожа, ясни черти и много тънкия пух, те се отличават и по още нещо - големите уши. Разликата между тялото и ушите наистина е очарователна и привлича вниманието. Те обикновено са приятелски настроени към стопаните си и кипят от енергия.

Макар и много различни, и произхождащи от всякакви точки на света, тези представители си приличат по едно нещо - забележителните, големи уши. Ако си имате такъв очарователен домашен любимец вкъщи, имайте предвид, че трябва да полагате допълнителни грижи. Периодичните проверки на ушите за чистота са задължителни за тяхното здраве. Наблюдавайте ги за замърсяване или необичайни миризми. Вашият ветеринарен лекар би могъл да ви покаже как да почиствате ушите, така че мъркащият ви приятел да не си навлече здравословни неприятности.

Виж още