Донски сфинкс

Донски сфинкс Снимка: Istock

Други имена

Donskoy, Don Hairless, Don Sphynx, Russian Hairless

Научно име

Felis catus

Размери

27-30 см. см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Русия

История

Котките Донски сфинкс са открити за първи път към края на 80-те години от Елена Ковалева, която спасява от улицата коте с цвят костенурка. Кръщава го Варвара. Няколко месеца по-късно то започва да губи козината си. Елена решава да кръстоса котето с местна Европейска късокосместа котка, в резултат на което се раждат котета. Някои от тях имат козина, а други – не. Любопитното е, че при тези котета се случва същото както с Варвара – те постепенно губят козината си. Това води до предположението, че котетата са болни от някакво заболяване. Развъдници насърчават Ковалева да се откаже от тях, тъй като изглеждат болнави.

Все пак, професионален развъдчик на име Ирина Немикина, решава да опита да доразвие породата. Тъй като при всички бебета козината пада след известно време, започва да се предполага, че това всъщност е ген, а не болест. Усилията на Ирина в крайна сметка водят до създаването на породата – Дон Сфинкс или Донски сфинкс. Имената са вдъхновени от близката река Дон и Сфинкс, тъй като тези приятели нямат козина по сходен начин по който тя липсва при канадския Сфинкс.

Породата е призната от множество котешки асоциации в първото седетилетие на 21 век. Тази порода помага и за създаването на друга безкосместа котка – Петерболд след кръстосване на Донски сфинкс и Ориенталска късокосместа котка.

Външен вид

 Донският сфинкс се среща в четири типа окосмяване, наречени „плешив каучук“ (Rubber Bald), „флок“ (Flocked), „велур“ (Velour) и „четка“ (Brush). И четирите се срещат в разнообразни оцветявания. Всичките в крайна сметка водят до обезкосмяване, тъй като носят доминиращ ген за косопад. Единствено при вида „четка“ само част от окосмяването се губи с течение на времето. Изненадващ факт е, че тези котки могат да имат зимна козина – фино окосмяване, което се появява по гърдите и края на опашката и изчезва, когато времето се стопли. Кожата им е набръчкана, топла и кадифена на допир. Придава им особено състарен и сух външен вид. Кожата е подобна на човешката - може да се изпоти или да изгори на слънце.

Dogsandcats.bg

Донският сфинкс е средно голяма котка, като мъжките са по-едри от женските. Тялото им е издължено, мускулесто, със силна костна система и широки гърди. Коремчето е изявено кръгло, което прави силуета им крушовиден. Предните крака са по-къси от задните, но въпреки това са пропорционални. Пръстите им са много дълги, тънки и се отличават с палци. Опашката им е средна по дължина, права, стеснена и заострена в края. Главата им се отличава с изключително големи и широко отворени уши. Очите са големи, като могат да бъдат във всякакъв цвят.

Характер

Донският сфинкс се впечатлява с любознателната си и нежна натура. Той е едновременно дружелюбен и интелигентен. Тези котки са много са социални и изключително приятелски настроени. Наслаждават се на човешкото внимание, проявяват оживен интерес към обкръжаващата ги среда и обичат играта. Харесват и компанията на други домашни любимци. Характерът им е капризен, тъй като имат неудържимо любопитство и постоянна нужда от внимание. Това е и причината, заради която се предпочита да имат друг домашен любимец за компания. Те са много гласовити, тъй като са извънредно общителни. Тези котки често се сравняват с кучета, защото са много симпатични, лоялни и социални точно както четириногите приятели. Донският сфинкс обича да играе и ще си измисли с какво да се занимава през деня.

Тъй като са умни, можете да ги учите на команди. Като цяло не биха били добър избор за заети семейства, които отсъстват в по-голямата част на деня.

Здраве

Поради обезкосмяването им, слънчевите изгаряния, чувствителността към горещо и студено време и други кожни проблеми са потенциални опасения за собствениците на котки Донски сфинкс. Ако имате такъв приятел у дома, трябва да се грижите за това да не му е студено през зимата, както и да не изгори през лятото, когато спи до прозореца или под пряка слънчева светлина.

При тези приятели, както и при Петерболд, може да се появи котешка ектодермална дисплазия, което да доведе до лошо позициониране на зъбите или тяхното падане. Затова прегледите и грижата за зъбите са задължителни.

Грижа

Подобно на котките Сфинкс, тези приятели имат нужда от множество грижи за козината, дори повече от пухкавите котки. Те нямат нужда от четкане, но кожата им трябва да се забързва почти ежедневно с влажна кърпа, поради силното омазняване.

В зависимост от това колко себум произвежда кожата, трябва да ги къпете редовно, поне веднъж месечно.

Комбинацията от къпане и ежедневно избърсване ще помогне за предотвратяване на кожни проблеми, към които тези котки са предразположени, но не забравяйте да избягвате прекомерното къпане на Донския сфинкс, тъй като това може да предизвика обратния ефект – омазняване на кожата.  Посъветвайте се по този въпрос с ветеринарния си лекар.

Грижите за ушите са също много важни, тъй като там са местата, където се натрупват мастни секрети. Почистването им редовно е задължително, за да се избегнат инфекции.

При излагане на слънчева светлина, тези гальовни приятели може да получат изгаряния на кожата, така че трябва да внимавате. Възможно е да закупите подходящ слънцезащитен крем, препоръчан от ветеринарен лекар. Също така, тези котки са чувствителни на студ, така че трябва да се поддържа висока температура в дома.

Хранене

Обикновено не са капризни към храна. Препоръчително е да се хранят с качествена суха храна в комбинация с консервирана. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода. Фонтаните за пиене също могат да се използват вместо купа за вода. Възможно е зимата да имат нужда от повече храна, за да поддържат температурата на тялото си. Все пак, за да не напълнеят, най-добре поговорете с ветеритарния си лекар относно тяхното балансирано хранене.

Деца и домашни любимци

Те са приятелски настроени и социални котки, които се справят добре с малки деца. Препоръчително е да имат друг домашен любимец за компания, тъй като имат постоянна нужда от внимание и не обичат да остават сами. 

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още