Ла Перм

Ла Перм Снимка: Istock

Други имена

LaPerm

Научно име

Felis catus

Размери

15-25 см. 30-41 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Ла Перм е котка, която прилича на току що напуснала фризьорския салон, заради къдравата си козина. Тази порода е от по-новите и се появява през 80-те години. Историята започва от ферма в Америка, където обикновена домашна котка ражда няколко котенца, а едно от тях се отличава от братчетата и сестричетата си. То няма козина, на размер е видимо по-малко от останалите бебета в котилото, а ушите му са по-големи. На около осем седмици, козината започва да расте и става мека и вълнообразна. Собсвеничката на фермата Линда, нарича котето Curly (от английски език „къдрав“) и е впечатлена не само от нестандартната козина, но и от сладкия, нежен и доверчив характер на котето.

По-късно Кърли ражда котило от пет мъжки котенца, като всички те са плешиви, точно като нея когато се появява на бял свят. В последствие козината им започва да расте и става къдрава като на майка им. Това означава, че генът за къдрава коса е доминиращ и, когато един родител от котетата го има – резултатът ще е къдраво потомство. Броят на къдравите котета нараства бързо, заради доминиращия ген. През 90-те години Линда за първи път участва на изложение с Кърли, за да чуе мнението на съдиите. За да се включи в състезанието, трябва да кръсти породата и се спира на LaPerm (от английски език „perm“ е съкратено от „permanent wave“ - къдрав). Линда е изненадана от положителния отговор на съдиите и също така, не очаква да чуе, че породата е непозната за феновете на котки. Това дава началото на програма по развъждане на породата Ла Перм, и вече тя е призната от всички северноамерикански организации.

Външен вид

Котките Ла Перм са известни със своите къдрави палта, които напомнят на къдрава прическа, която хората си правим. Къдравата козина на тези приятели е резултат от естествена генетична мутация, и макар котките Рекс също да имат подобна вълнообразна коса – двата гена са различни. На дължина козината може да бъде къса, дълга и в най-различни цветове. Тези приятели са сред котките, които излъчват ниски нива на алергени, така че биха били подходящи за хора, които страдат от алергия, но искат да си имат гальовен домашен любимец. На размер тези приятели са средни, имат дълги крака, големи уши и пухкави опашки. На мъничетата им трябва около 2-3 години да достигнат пълния си физически потенциал.

Характер

Ла Перм са нежни котки, обичат човешкото внимание и също така си умират да се сгушат в скута на стопаните си. Те търсят всяка възможност да се присъединят към вас – да ви правят компания докато работите или четете книга на дивана. Ако пък ги галите – ще изразят задоволството си със силно мъркане. Когато не са покрай хората си – обичат да играят. Те са активни, любопитни и интелигентни. Могат да се разбират с почти всички, включително деца, други котки и кучета. Тъй като породата се появява във ферма – в кръвта ѝ тече ловен инстинкт, така че с най-голямо удоволствие биха преследвали мишки, други гризачи или насекоми.

Dogsandcats.bg

Здраве

Тъй като тези приятели се появяват естествено, те са здрави и не страдат от генетични заболявания. Разбира се, както всички котки, те не са застраховани и биха могли да развият общи проблеми в по-късен етап, но това няма да има връзка с породата.  

Грижа

Въпреки къдравата си и дълга козина, котките Ла Перм всъщност са доста лесни за поддръжка. Стандартното ежеседмично разресване е достатъчно, за да гарантира красива козина без заплитане. Грижата за зъбите и ушите също са препоръчителни за тези къдрави приятели. Тъй като са интелигентни котки, те имат нужда от стимулиране – биха били щастливи да гонят играчки, да точат ноктите си и да се учат на предизвикателни трикове.

Хранене

Ла Перм не са капризни на храна, доколкото това може да се каже за котка. Както всички представители – те имат нужда от хубава, протеинова котешка храна и прясна вода.  Макар че тези котки са активни – биха могли да напълнеят, така че не прекалявайте с порциите.

Деца и домашни любимци

Ла Перм са спокойни и игриви и се чувстват прекрасно в семейства. Могат да бъдат чудесни приятели на деца или по-възрастни хора. Могат да се адаптират към живот с куче или друга котка. Като цяло предпочитат някой да им прави компания и не обичат да живеят сами.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още