4 породи котки, които имат къдрава козина

Ла Перм Снимка: IStock

А ко искате наистина необичайна котка, тогава породата с къдрава коса може да е точно това, което търсите. Тези породи мяукащи животни са толкова редки, че в света има само четири официално признати породи. Нека научим повече за всяка от тях, за да можете да разберете коя от тези необичайни породи може да подхожда най-добре на вас и вашето семейство.

Как козината на тези котки се накъдря

Много породи котки с къдрава коса се наричат ​​котки „рекс“. Всички породи котки рекс или тези с къдрава коса са резултат от естествена генетична мутация. Мутацията променя структурата на косата, правейки я нагъната. 

Генът за къдрава коса се среща в много различни животни, включително коне, плъхове, зайци, кучета и други.

1. Ла Перм

Ла ПермСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Името Ла Перм е вдъхновено от вълнообразната козина на породата, която изглежда като накъдрена нарочно. Тези приятели действително имат любопитен външен вид и изглеждат така сякаш са излязли от фризьорския салон. Като характер, са изключително привързани към хората си. Макар да обичат да бъдат активни, те са много щастливи да седнат и да се отпуснат в хората си. Интересно е, че мъничетата могат да се родят плешиви или с малко косми, но те почти винаги губят козината си, която след това израства постепенно, докато навършат 6 месеца.

2. Селкърк Рекс

Селкърк РексСнимка: IStock

Понякога наричан „котка пудел“, това е по-нова естествена порода, открита от Джери Нюман в Монтана през 1987 г. Коте с къдрава коса и къдрави мустаци е открито в котило от обикновени котенца. Майката котка е имала леко вълниста коса и се смята, че този ген може да е мутирал в котето.

Котките от тази порода могат да имат къса или дълга коса и могат да се родят с къдрава или права козина. Като характер са общителни, уверени и ориентирани към хората. Те обичат да живеят в натоварено домакинство и се разбират добре с други домашни любимци. Козината им доста линее, затова е необходимо да я разресвате често. 

3. Корниш Рекс

Корниш РексСнимка: IStock

Корниш Рекс е очарователна котка, която обожава хората и няма да бъде щастлива дълго време сама. Тези мъркащи животни имат доста фина, тънка козина, така че трябва да внимавате дали не прекарват много време на слънце, където да изгорят. Тези котки имат стройна и атлетична форма на тялото. Тяхното тясно лице и големи уши им придават отличителен външен вид, който няма как да се сбърка. Те обичат да се катерят, така че е важно да им предложите много подходящи места за това. Те се разбират добре с други домашни любимци, включително кучета. Те обичат да учат трикове и ще се радват да излязат на разходка, след като бъдат обучени.

4. Девън Рекс

Девън РексСнимка: IStock

Девън Рекс имат палта с къдрици, а мустаците им са къси. Огромните им уши седят ниско на главите им и им придават очарователно изражение. Тези общителни котки обожават компанията и обикновено са палави в игрите си.  Те се нуждаят от много взаимодействие от техните собственици и играчки, за да ги занимават. Козината им е деликатна и не трябва да се почистват твърде често, тъй като това може да доведе до накъсване на космите им.

Жалко че тези породи се срещат толкова рядко, тъй като няма спор, че са много очарователни и любопитни същества. Със сигурност можем да им завидим за красивата къдрава козина. 

Вижте още:

8 породи котки, които нямат козина

11 породи котки, които живеят дълго - част 2

17 породи котки, които пускат по-малко козина

Виж още