Рагамъфин

Рагамъфин Снимка: Istock

Други имена

RagaMuffin

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 30-46 см.

Тегло

4 - 9 кг.

Живот

12 - 16 г.

Произход

САЩ

История

Породата Рагамъфин е свързана с породата Рагдол и историята на двете котки е силно преплетена. Първата котка от тази порода се казва Джоузефин, която е полудива бяла Турска ангорска котка, която живее в Калифорния. Новата порода е кръстена Рагдол и е приета официално през 70-те години. В последствие някои любители се отделят от породите Рагдол и развиват малко по-различна котка, като я кръщават Рагамъфин. Макар че множество асоциации приемат Рагамъфин като отделна порода, Международната фелиноложка организация (TICA), все още не го е направила. Като цяло, основна разлика между двете породи е, че Рагамъфин се среща в много по-голямо разнообразие от цветове.

Външен вид

Породата се характеризира с големия си размер, но въпреки това излъчването им е нежно и сладко. Те имат силна костна структура и солидно тяло. Главата е широка, клиновидна и заоблена. Очите са големи, с формата на орех и могат да бъдат всякакъв цвят. Козината на Рагамъфин е мека като заек и много лека, което ѝ придава „въздушен“ вид. Козината им е по-гъста около врата, като така им създава яка или грива. Цветовете са изключително разнообразни.

Характер

Рагамъфин и Рагдол имат много сходни характери. Като цяло това са много сладки, мили и обичани котки! Те са спокойни, нежни и ориентирани към хората. Не са прекалено активни, но обичат да играят, след което да се отпуснат в скута на стопанина си. Привързват се много към семействата си и обичат да са в тяхната компания. По природа не са гласовити, освен когато искат храна в купата си. Адаптират се лесно към нова среда или нова битова ситуация.

Здраве

Рагамъфин се счита за здрава порода и нямат специфични генетични заболявания. Склонни са да развият общите котешки заболявания като проблеми със сърцето и бъбреците. Също така, могат да развият артрит с напредването на възрастта, както и да се появят проблеми със ставите.

Dogsandcats.bg

Грижа

Макар че козината им е дълга, интересното е, че не е склонна към заплитане. Все пак, разресването е необходимо веднъж или два пъти седмично. Грижата за ушите и очите е важна, тъй като дългата козина може да създаде проблеми, например в ушните канали, ако не се отстранява редовно.

Хранене

Рагамъфин са големи и сравнително тежки котки. В същото време не са особено разположени към затлъстяване, но за сметка на това солидното им тяло започва да тежи на ставите, което води до проблеми. Затова приемът на храна трябва да се следи стриктно. Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да изградите здравословен режим за тези пухкави котки, които да щади ставите им, но и да ги поддържа сити.

Деца и домашни любимци

Рагамъфин са много сладки, любвеобвилни и хората ги обожават. Тези котки се адаптират лесно към нови обстоятелства. Те са изключително нежни и спокойни и обикновено са много добри с други котки, кучета и добре възпитани деца.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още