Шотландска права котка

Шотландска права Снимка: Istock

Други имена

Scottish Straight

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 36-41 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

11 - 14 г.

Произход

Великобритания

История

Шотландската права котка и Шотландката клепоуха се раждат в едно котило, като единствената им разлика е, че при Шотландската права котка ушите не са сгънати. Първата котка от породата се казва Сузи. Тя е намерена от овчаря Уилям Рос, в Шотландия, в началото на 60-те години на миналия век. Семейството започва да развъжда котките с клепнали уши, но все пак във всяко котило около половината от котетата имат прави уши, а другите – сгънати. Все пак, за да се различават и двете породи са кръстени на отличителния си белег – Шотландка клепоуха и Шотландска права котка, която няма нагънати уши. Породите са признати през 70-те години от американските асоциации.

Външен вид

По принцип всички котета се раждат с прави уши, като след известно време на някои от тях, те започват да се нагъват. Котетата, които остават с прави уши, са представителите на породата Шотландска права котка. Те са средни на размер, имат заоблен външен вид, сладко изражение и могат да се срещнат в най-различни цветове и шарки. Главата им е кръгла с големи, кръгли очи, които може да бъдат всякакъв цвят, но най-често срещаните са медни.

Характер

Тези котки са интелигентни и любознателни. Те се привързват много към стопаните си и ги следват навсякъде в къщата. Много често може да ги видите седнали като човек, в т.нар. поза „седнал Буда“. Повечето от тях обичат да пият от течащата чешма. Често си помагат с лапи, когато ядат и пият вода. Те лесно се научават да отварят врати. Могат да бъдат обучени да си носят играчката или други предмети, които представляват интерес за тях.

Здраве

Шотландска права котка няма сгънатите уши на своите братя и сестри и затова няма техните проблеми с хрущялите, ставите и евентулано появата на артрит. Възможни заболявания при тези приятели са хипертрофична кардиомиопатия и поликистозна бъбречна болест.

Dogsandcats.bg

Грижа

Късокосместите представители на Шотландските прави котки се нуждаят от сресване веднъж седмично, докато дългокосместите – малко по-често, за да се предотврати заплитането. Също както техните братчета и сестричета, те сменят козината си през пролетта и есента, затова може да се наложи да бъдат сресвани всекидневно.

Хранене

Тези котки обичат да си похапват, а в същото време не се движат кой знае колко. Това налага да следите порциите им и да ги насърчавате да играят колкото се може повече. Както всички останали котки, те се нуждаят от балансирана, висококачествена котешка храна – суха и мокра.

Деца и домашни любимци

Тези котки са спокойни и нежни и са идеален избор за семейства с деца. Могат да бъдат чудни приятели в игрите както с деца, така и с други кучета и котки.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още