Признак на болест ли е, ако котката спи на необичайни места

котка спи Снимка: iStock

В ероятно вашата котка има някои любими места за спане. Може би спят в определен фотьойл или предпочитат да са по корем на слънчевото място посредата на хола. Сигурен е залог, че можете да намерите котката си на любимите им места до един ден, когато решат да спят някъде другаде. Мъркащите животни могат да сменят местата си за спане по редица различни причини, но ако ежедневната им котешка дрямка се случва на странни места, това също може да означава здравословен проблем.

Навиците за сън на котките

Нормално поведение на котките е да спят много. Ако търсите животно, което разбира стойността на страхотния сън, тогава трябва само да погледнете котката си. Котките могат да спят около 15 часа на ден, а по-възрастните дори повече. Тази склонност към сън идва от еволюцията на котката. Дивите котки биха ловували и след това спят, за да пестят енергия между храненията си.

котка спиСнимка: iStock

Въпреки че може да изглежда, че вашата котка е в дълбок сън през много време, котките всъщност дремят за около три четвърти от времето, през което изглеждат, че спят. Когато дремят, те получават почивката, от която се нуждаят, но все още са достатъчно будни, за да се събудят само за секунди.

Dogsandcats.bg

Ще видите, че вашата котка развива определени навици за сън по отношение на времето и местата, където решава да спи. Има обаче и някои фактори, които могат да накарат котката ви да промени моделите си на сън.

Защо котките спят на странни места

Мъркащите животни търсят различни места за спане по инстинкт. В дивата природа котките спят на различни места като начин да променят рутината си и да се предпазват от хищници. Това е същият инстинкт, който подтиква котките майки периодично да местят котенцата си на нови места в опит да ги запазят в безопасност. Ротиращите места за спане в дивата природа имаха допълнителната полза от минимизирането на бълхите и другите паразити, като поддържаха котките по-здрави.

Също така е обичайно котките в дивата природа да обичат да са на високи места. Това им позволява да огледат заобикалящата ги среда и им дава чувство за безопасност. Така че е обичайно да видите домашна котка, търсеща дрямка на високо място като лавица. Може да опитате да поставите котешки легла върху едно, за да осигурите на косматите си приятели удобно място за спане, на което може наистина да им хареса.

Температурните промени влияят върху позициите на котките при сън

котка спиСнимка: iStock

Вероятно ще забележите, че местата за спане на вашата котка често съвпадат със значителни температурни промени. В по-хладните дни котките обичат да спят на слънце, което влиза през прозореца или може да се свие пред радиатора или печката. Когато времето се затопли, котката ви вероятно ще търси по-хладни места за спане, като хладен под в кухнята, банята или коридора. Това поведение е нормално и е част от начина, по който котките регулират телесната си топлина, за да се чувстват комфортно.

Странните места, на които котките спят, може да отразяват промени в съня, свързани с болката

Котка, която спи на странни места, може да показва, че изпитва болка. Мъркащ домашен любимец, който е развил артрит, може да търси по-меки и по-удобни места за спане. Ако котката изпитва болка, тя може да се опита да избегне контакт с хора, като спи на места, които са трудни за достъп, като например под леглото или в килера. Котка, която изпитва болка, също може да не се гушка с вас толкова, колкото обикновено.

  • Промени, базирани на страх

Мяукащите приятели могат да променят местата си за спане от страх. Сериозен стрес, като довеждането на ново животно в къщата, може да накара котката да търси по-безопасни места за спане, така че да не спи в това, което (за тях) се чувства като уязвима позиция. Например, ако доведете у дома ново куче, вашата котка, която обикновено спи на дивана, може да започне да спи на по-високи места, като например на котешко дърво или върху висока мебел. Ако се притеснявате, че котката ви може да се тревожи за каквато и да е промяна, опитайте да ѝ предоставите картонена кутия за скривалище, което също така служи и като ново място за дрямка.

  • Признаци на болна, които изпитва котката

Въпреки че има много логични причини мяукащите животни да сменят местата си за спане, котка, която спи на странни места, също може да означава, че е болна. Ако домашният любимец внезапно заспи на странни места без видима причина за промяната, може да е време да се отправите към ветеринарния лекар.

В допълнение към търсенето на необичайни места за спане, болната котка може да демонстрира промени в моделите си на сън, като например да спи много повече или много по-малко от обикновено. Ако мъркащият спътник внезапно се промени от буден през деня към буден цяла нощ и мяука силно, тя може да показва, че не е добре, като показва тези симптоми на болна котка. Ако те обикновено използват тоалетната си и внезапно започнат да я пропускат, това са обезпокоителни симптоми, независимо дали съпътстват или не промяна на местата за спане. Планирайте посещение до ветеринарния лекар, за да прегледа котката ви, ако имате някакви притеснения.

котка спиСнимка: iStock

Естествените инстинкти на котките ги карат да търсят различни места за спане и това обикновено е нормално поведение. Въпреки това, ако местата за спане на мяукащия приятел или навиците за сън се променят без видима причина и това е придружено от промени в поведението, това е индикация, че е време да се отправите към ветеринарния лекар, за да изключите възможни медицински причини.

Виж още