Рак на гърлото при котките

котка ветеринар Снимка: iStock

М ъркащите животни не са застраховани от болести и голяма част от заболяванията, които могат да се появят при тях не са чужди на хората. Ракът на гърлото не прави изключение. Хубавото е, че състоянието се среща сравнително рядко при гальовните животни, но ако веднъж се появи - се разпространява бързо и може да засегне ларинкса и трахеята на мяукащите животни.

С течение на времето този вид тумор прогресира, като агресивно ангажира околните тъкани. Състоянието се появява предимно при котки на средна възраст и по-възрастни представители. Всички породи са изложени на риск, но се забелязва, че състоянието се среща по-често при мъжките котараци.

Симптоми, които да следим при рак на гърлото при котките

Повечето симптоми са свързани със засягане на ларинкса, трахеята и околните тъкани, а именно:

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Промени в гласа
  • Мъркането спира
  • Рязко, шумно дишане
  • Лоша издръжливост при игри и упражнения
  • Затруднено дишане, като котката може да диша с отворена уста
  • Силни звуци при дишане
  • Синкави лигавици
  • Трудност при поглъщане на храна
  • Неспособност за преглъщане

Лечение на котката

Тъй като е агресивен и злокачествен по природа, ракът на ларинкса и трахеята обикновено е животозастрашаващ. Вашият ветеринарен лекар ще трябва да изреже туморната тъкан и евентуално околната тъкан. Тъй като този тумор може да засегне много жизненоважна част от тялото, запазването на функциите е много важно.

За съжаление котка, която е била засегната от този вид рак, може да оцелее няколко месеца, но поради злокачествената природа на този рак, дори след успешно лечение продължителността на живота на такива мъркащи пациенти е доста ниска. Качеството на живот е друго важно съображение и много собственици предпочитат приспиване за своите котки, вместо да ги принуждават да се подлагат на стреса от операцията, дългото възстановяване след това и лошото качество на живот.

котка ветеринарСнимка: iStock

Ако все пак лечението върви добре за вашия мъркащ приятел - от съществено значение е да се поддържа неговото тегло и състояние. Важно е да се наблюдава прием на храна и вода на мяукащия домашен любимец докато той се възстановява. След операцията вашата котка много вероятно няма да има особен апетит и няма да иска да яде или пие вода в големи количества. Може да се наложи временно да се използва сонда за хранене, поставена директно в стомаха, така че котката да получава всички необходими хранителни вещества, за да се възстанови напълно.

След операцията трябва да очаквате котката да чувства болка. Вашият ветеринарен лекар вероятно ще ви даде болкоуспокояващо лекарство за мяукащия приятел, за да сведете до минимум дискомфорта на животинчето. Също така ще трябва да създадете място в къщата, където котката ви да може да почива удобно и тихо, далеч от други домашни любимци, активни деца и твърде много хора. Поставянето на котешката тоалетна и съдовете за храна наблизо ще позволи на гальовния спътник да продължи да се грижи за себе си нормално, без да се натоварва излишно.

За съжаление този вид рак при мяукащите животни атакува бързо и рядко има възможност за възстановяване на животинчето. Дори и след операция има вероятност котката да изпитва силен дискомфорт при хранене и да се измъчва. В такава ситуация е най-добре да се обсъдят с ветеринарния лекар възможните варианти за вашия гальовен спътник.

Вижте още:

Рак на надбъбречната жлеза при котки

Поява на мозъчни тумори при котки

Орални тумори при котките

Виж още