Поява на мозъчни тумори при котки

котка ветеринар Снимка: iStock

Д окато мозъчните тумори при котките са доста необичайни, това е проблем, който възниква и понякога може да бъде лекуван ефективно. Туморът се определя като анормален растеж на клетки и може да бъде класифициран като първичен или вторичен. Първичният мозъчен тумор произхожда от клетки, които обикновено се намират в мозъка и неговите мембрани. Вторичен мозъчен тумор, от друга страна, е този, който е метастазирал в мозъка от първичен тумор другаде в тялото, или който засяга мозъка, като се разпространява в мозъчната тъкан от съседна тъкан, която не е част от нервната система, например кост. Туморът може да бъде или злокачествен (рак), или доброкачествен.

Добрата новина е, че нито една конкретна порода котки изглежда не е особено податлива на мозъчни тумори, въпреки че по-възрастните мъжки котки изглежда са най-склонни да развият доброкачествени тумори, произхождащи от мембраните, покриващи мозъка.

Симптоми и видове мозъчни тумори при котките

Най-честата индикация за мозъчен тумор при гальовните животни са гърчове, особено тези, които започват да се появяват, след като котката е навършила поне пет години. Има и други признаци, които могат да подскажат за мозъчен тумор, включително необичайно поведение и психическо състояние, промени в навиците, свръхчувствителност към болка или докосване в областта на врата, блъскане в предмети и врати или проблеми с очите, които водят до некоординирани движения. Котките също могат да вокализират или мяукат повече и може да не мъркат толкова често.

Причини за появата на мозъчни тумори при котките

Защо при мъркащите приятели са появяват (макар и рядко) мозъчни тумори - не е съвсем ясно. Спекулира се, че различни диетични, генетични, химични и имунни фактори могат да бъдат от значение, но това не е сигурно.

Dogsandcats.bg

Поставяне на диагноза

котка ветеринарСнимка: iStock

Ако забележите, че гальовният приятел не се чувства добре демонстрира някои от симптомите, които описахме по-горе, е време да заведете котката си на ветеринар. Нараняване или травма на главата може да причини натрупване на течност в черепа, имитирайки тумор по външен вид и ефект. Тъканната биопсия е единственият окончателен метод за диагностициране на мозъчни тумори при котки. Освен това сканирането с магнитен резонанс (ЯМР) може да разкрие тъканни нередности в мозъка, докато рентгеновото и ултразвуковото изображение може да се използва за локализиране или изключване на първични тумори в други части на тялото.

Лечение

Има три основни метода за грижа за котки, които са били диагностицирани с мозъчни тумори: операция, лъчева терапия и химиотерапия. Основната цел на тези терапии е да се премахне туморът или да се намали размерът му, а заедно с това и да се контролират вторичните ефекти, като натрупване на течност в мозъка (известно като мозъчен оток), което може да е резултат от мозъчен тумор. Хирургията може да се използва за пълно или частично отстраняване на тумори, докато лъчетерапията и химиотерапията могат да помогнат за намаляване на туморите. Могат да се предписват различни лекарства за забавяне на растежа на тумора и за справяне със страничните ефекти, като гърчове.

Как да се грижим за котка диагностицирана с мозъчни тумори

В такава ситуация трябва да следвате стриктно съветите на вашия ветеринарен лекар. Макар и да съществуват алтернативи за лечение, трябва да отбележим, че мяукащите животни с такава диагноза не винаги успяват да се справят. Въпреки всичко - заболяването може да се появи доста рядко при котките, така че шансът гальовният ви приятел да страда от това е доста малък.

Вижте още:

Котешка левкемия (FeLV)

Виж още