Орални тумори при котките

котка ветеринар Снимка: iStock

К отешката уста, подобна на човешката се състои от няколко различни типа клетки. Всички те могат да станат ракови (напр. кожни клетки, костни клетки и други). Някои тумори могат да растат бавно и обикновено не се разпространяват в други части на тялото, а това са т.нар. доброкачествени тумори. Други обаче, ще растат агресивно и ще се опитват да достигнат до други органи, а това са злокачествените тумори. 

Да научим малко повече за котешките тумори на устата, за да можем да разпознаем симптомите, в случай че се появят при нашия мъркащ приятел.

Как се появяват оралните тумори при котките

Причината, поради която дадена котка може да развие състояние, или друг тумор или рак, не е ясна. Много малко тумори и ракови заболявания имат една единствена известна причина. Повечето изглежда са причинени от сложна комбинация от рискови фактори, някои свързани с околната среда, други - наследствени или генетични.

Какви са признаците при появата на тумори в устата на котката

Оралните тумори се срещат в много форми и признаците на вашата котка зависят от местоположението на тумора, вида и размера. Туморите могат да се появят като отоци по венците около зъбите, по твърдото или мекото небце. Те често се отварят и кървят.

Dogsandcats.bg

Туморите може да изглеждат малки, но често се простират по-дълбоко в тъканите от очакваното, нахлувайки в подлежащата кост. Алтернативно, костта може да бъде засегната първо, причинявайки значително подуване на тъканите и на устната кухина.

котка ветеринарСнимка: iStock

Болката в устата обикновено е очевидна, особено при котки с тумори, които са проникнали в подлежащата кост. Признаците могат да включват лош дъх, лигавене, задъхване, клатене или загуба на зъби, липса на апетит или затруднено хранене, нежелание да бъдат докосвани по главата, подуване на лицето и подуване на лимфните възли.

Как се диагностицира този рак

Точната диагноза на оралните тумори изисква микроскопско изследване на туморната тъкан, а в някои случаи може да е и необходима биопсия.

Ако туморът е доброкачествен, той може да се увеличи локално. Злокачествените тумори обикновено са локално агресивни, което означава, че ще нахлуят в тясно свързаните тъкани и структури (зъбни корени, кости и други меки тъкани). Предполага се, че при котки докладваната честота на метастази (скорост на разпространение) е ниска, но е възможна.

Как се лекуват оралните тумори

Хирургичното отстраняване е стандартното лечение за всички орални тумори. Ако туморът е нахлул в костта, отстраняването му може да е трудно и може да се наложи да премахнете част от челюстта на вашата котка. Въпреки че този тип операция звучи обезсърчително, много от тези тумори са болезнени и хирургичното отстраняване осигурява облекчение. В някои случаи операцията не винаги е опция, тъй като не би била ефективна. Същестува лечение и с лъчева терапия, но за съжаление успеваемостта е ниска, а дискомфортът за котето - доста голям. Все пак, понякога се насрочва и комбинирано лечение с терапия и операция, за да може резултатът да е оптимален.

За съжаление злокачествените туморни образувания рядко имат добра прогноза, но като котешки родители трябва да направим всичко възможно, за да накараме животинчето да се чувства възможно най-комфортно. В зависимост от ситуацията и лечението, което препоръчва ветеринарният лекар ще можете заедно да работите за излекуване на гальовния приятел.

Вижте още:

И котките могат да страдат от анорексия

Котешка левкемия (FeLV)

Рак на аналната злеза при котки

Виж още