Разбират ли котките когато изпитваме болка

котка и стопанка Снимка: iStock

М ного хора твърдят, че гальовните им спътници са неотлъчно до тях, когато се чувстват зле - дали емоционално или физически. Това е съвсем нормално, защото котките могат да образуват сигурни и силни връзки с хората. Така че, естествено, има няколко различни начина, по които те могат да усетят болката при хората. Котките имат изключителни сетива, които са развили за оцеляване, и могат да се грижат за любимите си хора по свой начин. Ето няколко начина, по които котките имат способността да усещат болка при хората.

Как котките могат да усетят болката при хората

котка и стопанкаСнимка: iStock

Проучванията показват, че мъркащите животни могат да усещат различни видове болка от хората. Те могат да образуват емоционални връзки с хората и може да са в състояние да усетят, ако стопаните им са стресирани. Правят се също изследвания, за да се види дали котките могат да открият определени заболявания при хората.

Котките най-вероятно използват своите сетива, за да открият болката в другите. Така че, вместо на силна интуиция, те вероятно разчитат на визуални, обонятелни и слухови наблюдения, за да усетят болка.

Dogsandcats.bg

Котки, откриващи болести и физическа болка

Някои мяукащи приятели могат да усетят, когато стопаните им изпитват физическа болка. Котките са много наблюдателни животни и ще могат да открият всяко непоследователно или странно поведение на собствениците си. Така че те могат да усетят, че нещо не е наред, ако сте болни и останете в леглото, когато обикновено ставате сутрин.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Котките също са чувствителни към звуци и могат да се почувстват притеснени, ако крещите или говорите с необичайна интонация. Така че, ако виете от болка, много вероятно е котката ви да разбере, че нещо не е наред и може да се почувства загрижена или да сподели чувство на страдание.

Някои котки също могат да усещат болести. Това е така, защото имат силно развити носове, които могат да надушат химически промени в тялото. Някои изследвания може да сочат, че определени котки имат способността да усещат миризмата на рак. Това се случва, тъй като мяукащите животни имат много добре развити обонятелни органи, които могат да усетят миризмата на туморна некроза. Това причинява процес на разлагане, който отделя токсични диамини, които имат неприятна миризма. Макар че този аромат не се долавя от хората, животните може да го усетят.

Котки, откриващи емоционална болка

Котките могат да образуват социални връзки с други котки и хора и са в състояние да идентифицират емоционалните изражения на лицето и да ги съпоставят със съответните вокализации.

Едно проучване разкрива, че котките могат да идентифицират щастието и гнева при хората, като наблюдават изражението на лицето и гласа. Някоимяукащи животни може дори да реагират и да отразяват тези емоции чрез съскане или мъркане.

Котките, които са създали силни връзки с хората, могат да реагират на емоционална болка, като се чувстват стресирани или неспокойни. Така че, ако забележите някакви промени в поведението на вашата котка, отделете малко време, за да помислите дали тя реагира на някакъв стрес, който излъчвате. Вашата котка може да усети вашето безпокойство, но да не знае какво причинява стреса ви. Понякога наблюдението на нашите домашни любимци може да разкрие неща за собственото ни емоционално състояние.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Котките са изключително наблюдателни животни, които могат да усетят физическа и емоционална болка у хората. Те могат да отговорят на нашата болка чрез изразяване на различно поведение, включително безпокойство и страдание. Гальовният приятел е в състояние да създаде силна и сигурна връзка с вас и може да бъде засегната от вашата болка. Затова да бъдете наблюдателни към вашата котка, например как тя е наблюдателна към вас, може да ви помогне да определите кога реагира на болката ви и да ви помогне да разберете по-добре котката си.

Виж още