Резорбция на зъбите при котки

котешки зъби Снимка: iStock

Р езорбцията на зъбите е състояние при мъркащите животни, при което тялото им започва да разгражда и абсорбира структурите на зъба. Това се получава, когато клетки започват да атакуват здравите зъби на котката.

Всеки зъб може да бъде засегнат от резорбцията, но най-често се засягат зъбите на долната буза.

Има два основни вида резорбция на зъбите: тип 1 и тип 2

  • Резорбция на котешки зъби тип 1

При резорбция на зъб тип 1 участъци от болен зъб се резорбират (разграждат се и се абсорбират) и след това се заменят с възпалителна тъкан. На дентални рентгенографии тези области изглеждат по-малко плътни от зъб или кост.

  • Резорбция на котешки зъби тип 2

При този вид зъбите се заменят с подобен на кост материал. На рентгеновите снимки на зъбите те могат да изглеждат като остатъци от зъби в костта.

Dogsandcats.bg

котешки зъбиСнимка: iStock

Трябва да отбележим, че това състояние е различно от кариесите, които са толкова често срещани при хората. Кариесът се причинява от бактерии, които създават киселина. Тази киселина разгражда емайла на зъба, което води до образуването на „дупка“. Котките по-скоро нямат кариеси, тъй като зъбите им са тънки и остри и буквално нямат необходимата „площ“, където да се образуват.

Какво причинява резорбцията на зъбите при котки

Въпреки че основната причина за резорбцията на зъбите все още е неизвестна, лекарите продължават да изследват както процеса, така и причината появата на състоянието. Не е доказано, че резорбцията на зъбите е свързана с бактерии в устата.

Проучванията показват, че котките са по-склонни да имат резорбция на зъбите с напредване на възрастта. Те също така са открили, че котките, които са диагностицирани с резорбция на зъбите, са по-склонни да имат други зъби, засегнати в бъдеще.

Симптоми на резорбция на зъбите

Симптомите могат да варират, така че може да наблюдавате:

  • Лигавене
  • Трудност при дъвчене
  • Изпускане на храна по време на дъвчене
  • „Чукане“ на челюстта по време на хранене
  • Бягане от купата с храна

Много котки с резорбция на зъби също не показват признаци на болка или промяна в поведението у дома, което прави трудно за техните собственици да разберат, че нещо не е наред с мяукащия им приятел.

Лечение на котката

Ако вашата котка е диагностицирана с резорбтивна лезия на зъбите, вашият ветеринарен лекар ще използва рентгенови снимки на зъбите, докато котката е под анестезия, за да направи препоръка за лечение.

котешки зъбиСнимка: iStock

Без рентгенография на зъбите резорбтивната лезия на зъба може просто да показва „върха на айсберга“ и е невъзможно да се знае как най-добре да се лекува зъбът. В зависимост какво е състоянието лечението може да бъде или екстакция на зъба с корена или лезиите да се лекуват с ампутация на коронка, която премахва болната част от зъба, но оставя вече резорбиращите се корени.

Можете ли да се предотврати резорбцията на котешки зъби?

За съжаление, няма начин да се предотврати резорбцията на зъбите при котките, предвид че не се знае защо точно това състояние се появява. Миенето на зъбите на вашата котка ежедневно или през ден помага за намаляване на плаката и бактериите, за да забави гингивита и пародонтозата. Ако вашият ветеринарен лекар е препоръчал да миете зъбите на котката - трябва да го правите редовно. Така лесно може да забележите, ако нещо не е наред с тях. Например котката ви започва да изпитва силна болка и да отказва да да се грижите за нейните зъби.

Със сигурност годишните прегледи при ветеринар са необходими и трябва да се спазват по график (особено при по-възрастни котки), защото така може да разберете бързо, ако нещо не е наред с мъркащия домашен любимец.

Вижте още:

Интересни факти за котешките зъби

3 често срещани зъбни заболявания, от които страдат котките

Как да измия зъбите на котката ми

Виж още