Ще липсвам ли на котката ми, ако се наложи да я дам на друг човек

котка в нов дом Снимка: iStock

К отките са лоялни, любящи животни, които могат да изградят силни връзки със своите стопани. За съжаление може да ни се наложи да подарим котката си на друг човек. Дали заради алерги, невъзможност да се грижим за нея, пътуване или нещо друго - със сигурност решението никак не е лесно.

Възможно ли е да липсвате на гальовния приятел, ако вече не сте в живота му? Котките могат да изградят силни връзки с хората и често изпитват мъка, когато бъдат приютени от нови стопани, които не познават. Има обаче неща, които можете да направите, за да улесните периода на приспособяване.

Тази статия ще проучи възможността на котките да липсват бивши собственици и ще предостави съвети как да помогнете на котките да се приспособят към нови домове. Ще обсъдим също важността на претеглянето на всички фактори, когато решавате да подарите котката си.

Травматично ли е повторното настаняване на котка?

котка в нов домСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Първо, важно е да разберете, че мяукащите животни могат и наистина изпитват липса на бившите си собственици и се чувстват тъжни, че са разделени от тях. Това е особено вярно за котки, които са прекарали много време с предишните си човешки спътници и са започнали да разчитат на тях за любов и привързаност.

Като цяло котките преминават през период на мъка, когато бъдат приютени отново, тъй като може да се почувстват объркани и уплашени от внезапната промяна в жизнената им ситуация.

Единственото изключение е, ако котката е била във вече травматична среда, където не е имала собственик, който да я обича. Може все още да им „липсват“, но не по начина, по който го правят котките, които са имали любяща връзка с предишните си собственици.

Преместването на котка не е непременно травматично, въпреки че може да бъде трудно преживяване както за домашния любимец, така и за неговия собственик. Има обаче неща, които можете да направите, за да улесните прехода и за двама ви.

котка в нов домСнимка: iStock

Ако сте дали котката си на нови хора и се притеснявате, че им липсвате, има стъпки, които можете да предприемете, за да им помогнете да се приспособят към новия си дом. Помислете за следното:

  • Осигурете много комфортни предмети от предишния им дом. Това може да включва неща като играчки, легла, стълбове за драскане и одеяла, които миришат на вас или на тяхната предишна среда.
  • Прекарайте допълнително време в игри и общуване с вашата котка в новия им дом, за да им помогнете да се чувстват по-сигурно и удобно.
  • Бавно запознайте котката с другите домашни любимци в къщата, за да могат да свикнат един с друг.
  • Заведете котката си на ветеринарен преглед и се уверете, че е в крак с всичките си ваксинации.
  • Поддържайте връзка с новия собственик, помолете го да ви предоставя актуална информация за това как се справя вашата котка в новия им дом.

Въпреки че почти никога не е лесно да кажете сбогом на любим домашен любимец, важно е да вземете предвид всички фактори, които участват, когато вземете решение да подарите котката си. С любов и търпение котките могат да се приспособят към новите домове и все още пазят бившите си собственици в сърцата си.

Мислят ли котките, че ги изоставяте, когато си тръгвате?

котка в нов домСнимка: iStock

Това е друга често срещана грижа за някои собственици на котки. Но можете да бъдете спокойни, тъй като котките не смятат стопаните си за хора, които ги изоставят, когато напуснат дома.

Те може да изпитат чувство на загуба и тъга, но е важно да запомните, че мяукащите приятели са издръжливи животни и с времето ще се приспособят към новата си среда.

Естествено е за котките да им липсват предишните им собственици, когато бъдат приютени отново, особено ако котката е имала силна връзка с тях. Но с времето котките могат да се приспособят към новия си дом с помощта на удобни предмети, много любов и търпение от новите си собственици и много време за свързване.

котка и стопанинСнимка: iStock

Вижте още:

Домашните котки знаят ли името си?

Котките усещат ли емоциите на стопаните си

Котките могат ли да плачат

Виж още