Симптоми на вътрешно нараняване на котката, за които трябва да знаете

котка с травма Снимка: iStock

С имптомите на травма при гальовните приятели, като тези от вътрешни наранявания, могат да бъдат трудни за забелязване, тъй като котките са добри в прикриването на болката и могат да се скрият от вас след нараняване. Въпреки това, познаването на потенциалните причини за вътрешно нараняване и кървене и свързаните с тях симптоми може да ви помогне да разпознаете проблема рано, така че да реагирате бързо и да заведете котката си при ветеринар веднага за лечение.

Причини за вътрешни наранявания

В повечето случаи някаква травма е отговорна за вътрешните наранявания при котките. Това може да включва падане, удар от кола, настъпване, битка с друго животно и други. Освен това има някои заболявания и други състояния, които могат да причинят вътрешно кървене. Те включват ядене на отрова за плъхове, заболявания, които пречат на съсирването на кръвта и тумори и други.

котка с травмаСнимка: iStock

Ако знаете, че котката ви е претърпяла травматично събитие, наблюдавайте я внимателно в продължение на няколко дни, тъй като признаците на нараняване може да не са очевидни. Ако домашният любимец проявява симптоми на нараняване или е погълнал нещо отровно, незабавно го заведете на ветеринар за лечение.

Dogsandcats.bg

Симптоми на травма, които показват котките

Всяко необичайно поведение е знак, че нещо не е наред с вашата котка, макар че при мъркащите приятели е трудно се определи какво е „необичайно“, тъй като тези същества по природа са непредвидими. Все пак, вие живеете от известно време с котката си и я познавате.

Внимавайте за признаци, като вой, постоянен плач, силно мяукане или криене от вас, тъй като всички те могат да показват, че котката ви изпитва болка. Повръщането също е причина за безпокойство. Въпреки че понякога котката може да повърне или да изкашля топка коса, всичко повече от това може да означава сериозен проблем. Освен това внимавайте за загуба на апетит.

Промените в поведението при ходенето в тоалетната винаги са причина за безпокойство. Ако котката ви не се изходи в рамките на 48 часа след травмата или не уринира в рамките на 24 часа, това може да означава вътрешно нараняване, като например спукан пикочен мехур.

Следете за промени в походката на вашата котка. Това може да включва накуцване, провлачване на крак или скованост, като всичко това може да означава потенциално нараняване. Ако котката ви позволи да я докоснете, проверете нежно дали има бодутини по тялото. Летаргията и отказът на котката да стане и да ходи също може да означава сериозен проблем.

Наранявания на главата и гърба

котка с травмаСнимка: iStock

Ако изглежда, че котката ви не може да стане, това може да е признак за нараняване на гърба. В такава ситуация - дръжте гальовния приятел възможно най-неподвижен, докато не го заведете на ветеринар.

Нараняванията на главата също са проблем след травма. Следете за симптоми, като кървене от очите, устата и носа; неравен размер на зеницата; променено съзнание; бавен сърдечен ритъм; и необичайна телесна температура.

Вътрешно кървене при котки

Някои симптоми на травма на котка, за които трябва да следите, включват признаци, че котката ви има вътрешен кръвоизлив. Симптомите могат да включват скриване, загуба на апетит, летаргия, слабост и колапс.

Промените в жизнените показатели са друга индикация за вътрешно кървене. В идеалния случай редовно проверявайте жизнените показатели на вашата котка, за да знаете какво е нормално за нея и да можете по-добре да прецените кога нещо не е наред. Често се среща повишена честота на дишане. Нормалната честота на дишане е 35 вдишвания в минута или по-малко. Може също да забележите, че дишането е повърхностно или че той използва големи коремни контракции, когато диша.

Проверете цвета на лигавицата на венците на вашата котка. Обикновено те трябва да са розови, но ако котката ви има вътрешен кръвоизлив, може да са бледосиви или бели. Носът също може да побелее.

котка с травмаСнимка: iStock

Ако със сигурност знаете, че котката ви се е наранали по някакъв начин - не трябва да се бавите, а да посетите ветеринарен лекар възможна най-скоро, като трябва да внимавате с пренасянето на мъркащия приятел. Хубавото в такава ситуация е, че поне знаете, че котката ви се е наранила и има нужда от помощ. В слуачй че не сте присъствали на нараняването и нямате представа, че домашният любимец може да има травма - следете за фините, скрите симптоми, които може да показва. Ако котката ви започне да се крие от вас, не се храни или изпуска тоалетната - струва си да проверите състоянието ѝ с ветеринарния лекар.

Виж още