Скърбят ли котките за други котки

тъжна котка Снимка: iStock

М ного хора не осъзнават, че животните скърбят за загубата на спътници и членове на семейството. Дори ако две котки от едно домакинство са имали враждебни отношения, оцелялата котка все още може да скърби за загубата на другата. Най-малкото тя със сигурност ще се чуди къде е отишла другата котка. Също така - независимо дали двете животинчета са били близки или не, те са разпределили дома на територии и мяукащият приятел, който е останал трябва да разбере дали може да рискува да премине в тези територии, което наистина може да е много объркващо за една котка.

Динамиката на домакинството

котка и момичеСнимка: iStock

Към първоначалната мъка на оцелялата котка, можем да добавим, факта че членовете на човешкото семейство най-вероятно се държат особено. Котките са създания на навика и зависят от това членовете на тяхното семейство да се държат по един и същи начин всеки ден. Докато човекът скърби за загубата на домашен любимец, динамиката на домакинството се променя и скърбящата котка поема повишеното ниво на стрес. Когато гальовният приятел види стопанина си плачещ и стресиран, той осъзнава, че нещо не е наред в дома.

Други признаци на промяна в домакинството вероятно ще бъдат по-различен график на хранене, по-малко игра, стопани, които изглеждат дистанцирани или обратното - твърде любвеобвилни към котката, която им е останала. При всички положения, сигналите, които изпращате на домашния си любимец са объркващи.

Dogsandcats.bg

Как да се погрижим за скърбящата котка, ако нейният другар вече не е сред нас

  • Наблюдавайте рутината на вашата котка

Когато скърби за загуба, не е необичайно котката да изпита промяна в хранителните си навици, променени модели на сън, силно желание да остане физически по-близо до членовете на човешкото семейство и дори може да се разхожда из къщата в опит да намери своя спътник .

Следете хранителните навици на мяукащия приятел и ходенето до тоалетна. Не е необичайно за скърбяща котка да спре да яде или да претърпи промени в тоалетните си навици. Ако забележите някое притеснително поведение, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Изключително опасно е, ако мяукащият ви спътник отказва да се храни, затова я наблюдавайте внимателно и я насърчавайте да хапва.

тъжна коткаСнимка: iStock

  • Поддържайте нормален график за вашата котка

Дори ако апетитът на гальовния спътник да е намалял, важно е да поддържате графици на хранене или игра. Насърчавайте котката си да играе с вас, дори и тя да не е в настроение. Все ще реагира на любимата си играчка или ще се впусне да гони хартиено топче, което хвърляте. Важно е да не се отказвате и да не оставяте мяукащия приятел да тъжи, недокосвайки храната си.

  • Наблюдавайте собственото си поведение

Когато скърбим, нормално е да искаме да прегърнем членовете на семейството си и домашните си любимци, докато плачем. Когато става въпрос за вашата котка, имайте предвид, че обичта, която показвате може да граничи с притискане на вашия мяукащ приятел. За нас, хората е нормално да се прегръщаме, за да покажем любов, докато за една котка - това не е съвсем така. С други думи - помнете, че гальовният ви приятел е котка и вероятно няма да реагира положително, ако се държите твърде натрапчиво и не му давате лично пространство.

  • Не бързайте да осиновявате друга котка

В опит да успокоят гальовния домашен любимец, който е останал без другар - много хора ще прибързат с решението да доведат ново животинче у дома. В такава ситуация има два възможни изхода - или ще се окажете прави и котката ви ще се почувства по-добре с нова компания или ще постигнете обратния ефект. Вие познавате вашето животинче и бихте могли да прецените дали това е добър ход. Помислете дали котката ви е социална и би се зарадвала бързо на нов другар или има нужда от време, за да преживее загубата и след това да има нов котешки приятел.

  • Не притискайте котката си

котка и детеСнимка: iStock

Всички ние сме индивидуални не само по начина, по който скърбим, но и колко дълго скърбим. Може да забележите, че котката ви се връща към нормалното само след няколко дни или може да отнеме седмици или месеци. Ако изглежда, че мяукащият приятел не може отново да намери тази искра в живота си, говорете с вашия ветеринарен лекар. Той ще може да ви даде съвет как да подходите и дали е време да осиновите второ животинче, което да прави компания на самотната ви в момента котка.

Загубата на домашен любимец безспорно е много тежка за стопаните, но и за мяукащите животни, които са останали без другар. Дори и двете ви котки да не са имали най-добрите отношения, загубата на едно от животинчетата може да предизвика стрес в другото мяукащо приятелче. Затова следете поведението на котката си и се опитайте да ѝ помогнете да премине през скръбта. Дали това ще е с повече игри, пространство или втори домашен любимец - преценете сами, като имате предвид какъв е характера на котката ви.

Вижте още:

Котките също изпитват тъга

Виж още