Как да приучите котката си да се държи прилично в хотел

котка в хотел Снимка: iStock

К огато тръгнете на пътешествие или летите с котката си, шансовете са, че ще отседнете в хотел или апартамент под наем. Котките и другите домашни любимци като цяло трудно се приемат от хотели, но не е невъзможно.

Без подходящо обучение престоят в хотел с вашата котка може да бъде изключително стресиращ. Ето защо сме събрали няколко съвета, които да ви помогнат да обучите мъркащия приятел да се държи относително прилично по време на престой в хотел.

1. Прочетете политиката на хотела за домашни любимци преди резервация

Най-лошото нещо, което можете да направите, е да резервирате хотел за вас и вашата котка, само за да разберете при пристигането си, че не допускат домашни любимци. Задължително търсете място за настаняване, което приема домашни любимци. Проверете изисквания, допълнителни такси, депозит и всичко, което евентуално би се изисквало предварително, за да не се изненадате неприятно още в момента на пристигането си и ваканцията ви да започне с разочарование и повече от предвидените разноски.

котка в хотелСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Огледайте стаята за потенциални опасности

След като пристигнете в хотела, е време да направите бърз преглед на стаята си. Потърсете неподходящи за домашни любимци зони и предмети като електрически кабели и отворени прозорци, чаши, тоалетни принадлежности и т.н., които могат да бъдат опасни за котките. Приберете някъде всички предмети, които потенциално биха наранили котката ви или тези, които тя би счупила. Колкото по-малко неща има в стаята - толкова по-добре и за вас, и за нея.

Трябва също така да погледнете всички балкони или вътрешни дворове на вашия етаж, тъй като това е често срещан проблем с котките. Ако сте отседнали в апартамент или висок хотел, бъдете сигурни, че котката ви ще бъде в безопасност на балкона и няма никакъв шанс случайно да падне.

3. Подгответе стаята за вашата котка

Ваша отговорност като горд родител на домашен любимец е да гарантирате, че вашата котка се чувства комфортно през целия си престой, но в същото време на да навлече допълнителни бели, като счупи или скъса нещо. Това означава предварително да подготвите стаята за нуждите на вашата котка.

котка в хотелСнимка: iStock

Първо и най-важно, ще искате веднага да поставите тоалетната и съдовете за храна и вода в стаята. Поставете ги на места, които няма да цапат. Ако подът на стаята е покрит с мокет - може би това не е най-подходящото място за поставянето на купите за храна и вода. Може да използвате коридора или банята, където обикновено има плочки.

Не е необичайно котките да се чувстват стресирани или тревожни в нова среда. Ако случаят е такъв, помислете за закупуване на успокояващ спрей или феромонов дифузер, за да успокоите нервите на вашата котка.

4. Бавно въведете котката си в стаята

Отделете време, за да въведете котката си в стаята, за да се адаптира към новата среда. Започнете, като просто отворите вратата на хотелската стая и оставите котката си да подуши наоколо.

Покажете им тоалетната, купата за храна и вода, и играчките, за да могат да се запознаят с техните удобства. Дайте им достатъчно време да разгледат стаята, преди да ги запознаете с нови хора в хотела.

5. Осигурете физическа активност, преди да оставите котката си сама

котка в хотелСнимка: iStock

Повечето собственици на домашни любимци са твърде уплашени, за да оставят котките си сами в хотелските си стаи. Кой знае какви проблеми могат да си навлекат, докато ви няма? За щастие, има шанс да предотвратите това.

Донесете повече котешки играчки - нови и стари, които ще ангажират котката ви. Преди да излезете поиграйте активно с мяукащия спътник. Така ще го изморите и той ще има нужда от дълга дрямка докато вас ви няма.

6. Поставете знаци, за да уведомите персонала на хотела за присъствието на вашата котка

Помислете дали да не поставите табела на вратата на стаята си или дори да напишете бележка за хотелския персонал. Знакът „не безпокойте“ трябва да е достатъчен, но можете също да включите името на вашата котка, за да помогнете на хотелския персонал да разпознае присъствието на вашата котка. Обсъдете тези въпроси още в момента на вашето пристигане в хотела, за да сте сигурни, че котката ви няма да избяга, когато персоналът на хотела дойде на следващия ден да почисти стаята ви.

7. Винаги почиствайте след котката

котка в хотелСнимка: iStock

Въпреки че персоналът в хотела е отговорен за поддържането на стаята безупречна, зависи от вас да почистите след вашите котки. Това означава почистване на тоалетната, и пясъкът, който се разнася от нея, избърсване на купичките с храна след хранене.

Вземете допълнителни предпазни мерки, за да се уверите, че не оставяте боклук или остатъци от храна наоколо, с които котката ви да играе или да яде.

Трябва ли да пътувам с котката си?

Ако все още се колебаете дали да пътувате с котката си, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

  • Оценете личността на вашата котка: ако тя котка се чувства комфортно в нова среда, приключенски е настроена и може да издържи дълги периоди от време сама, пътуването с нея може да е добър вариант за вас. Въпреки това, ако вашият домашен любимец е тревожен или уплашен, може би е по-добре да го оставите у дома.
  • Планирайте предварително: преди да планирате каквото и да е пътуване с вашата котка, уверете се, че разполагате с всички необходими консумативи и оборудване, за да направите пътуването си възможно най-удобно за тях. Ако отивате на пътешествие с кола - уверете се, че имате всичко необходимо, за да предпазите котката от това да се разхожда в колата и да пречи на водама. Ако пътувате със самолет, винаги резервирайте директен полет с достатъчно място в кабината ви за котката и нейната транспортна чанта. Не забравяйте документите на котката и задължителните ваксини, които тя трябва да има за страната, в която пътувате.
  • Изберете хотел, подходящ за домашни любимци: Преди да резервирате хотел, направете проучване, за да се уверите, че мястото е подходящо за домашни любимци. Това не само ще ви осигури спокойствие, докато сте далеч, но също така ще помогне да се гарантира комфортен и релаксиращ престой на вашата котка.

котка в хотелСнимка: iStock

Независимо дали пътувате по работа или за удоволствие, да вземете котката си със себе си може да бъде забавно преживяване. С горните съвети сте повече от готови да се впуснете в следващото си пътуване с вашия котешки приятел!

Вижте още:

Как да пътуваме с две котки

Съвети как да вземем котката си на почивка с нас

Как да успокоим котката при пътуване със самолет

5 начина да направите пътуването на вашата котка с кола приятно

Виж още