Тазобедрена дисплазия при котки

котка у дома Снимка: iStock

Т азобедрената дисплазия е ортопедично заболяване на тазобедрената става, което, макар и рядко, може да засегне котките. Това е резултат от неправилно развитие на едната или двете тазобедрени стави и причинява нестабилност и дегенерация на ставите.

Котките не винаги показват ясни признаци на тазобедрена дисплазия, но симптоми като накуцване, избягване на упражнения и раздразнителност могат да насочат към диагнозата. Тазобедрената дисплазия при котките е предимно наследствена, но понякога може да бъде причинена от затлъстяване. Големите чистокръвни котки като Мейн Куун, Норвежка горска и други са по-склонни да развият дисплазия на тазобедрената става, отколкото котките от смесени породи.

Лечението обикновено включва лекарства за справяне с болката и възпалението. Ако състоянието бъде открито и лекувано навреме, можете да очаквате пълно възстановяване.

Какво е тазобедрена дисплазия?

задни крачета на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Дисплазията на тазобедрената става е дегенеративно заболяване, което причинява малформация на тазобедрената става, което води до болка и скованост. Котките с тазобедрена дисплазия вероятно ще развият остеоартрит, ако заболяването прогресира.

Нормалната, функционираща тазобедрена става се състои от закръглена глава на бедрената кост, която се намира в подобна на гнездо структура. Ставата може да функционира гладко с помощта на хрущял, ставна течност и мускули. Но когато котката има дисплазия на тазобедрената става, главата на бедрената кост развива неправилна форма и не седи правилно в гнездото. Ставата става нестабилна, причинявайки болка, възпаление и скованост. Лошо прилягащата става може в крайна сметка да разруши хрущяла, причинявайки триене на костите една в друга.

Симптоми на тазобедрена дисплазия при котки

котка ветеринарСнимка: iStock

Обичайно е котките да не показват признаци на заболяване в ранните стадии на дисплазия на тазобедрената става, а мяукащите животни с леко до умерено заболяване може никога да не проявят симптоми. Вашият ветеринарен лекар може да открие признаци на тазобедрена дисплазия по време на рутинен преглед или при правене на рентгенови снимки поради друга причина.

Признаците на дисплазия на тазобедрената става могат да бъдат подобни на други наранявания. Ако видите тези или други симптоми на заболяване при вашата котка, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Симптомите могат да включват:

  • Куцане или накуцване, което постепенно се влошава

Болката, възпалението и сковаността, причинени от нестабилната става на вашата котка, могат да доведат до куцане или накуцване. Ако не се лекува, това вероятно ще се влоши с времето. Ако забележите промени в подвижността на вашата котка, консултирайте се с ветеринар.

  • Нежелание за игра и проблеми със скачането

В допълнение към куцането, тазобедрената дисплазия може да повлияе на способността на вашата котка да се упражнява, като повлияе на движения като скачане, бягане и катерене.

  • Летаргия и/или раздразнителност

Ако вашата котка има дисплазия на тазобедрената става, тя може да изпитва летаргия и раздразнителност поради болката от състоянието. Ако забележите промяна в настроението на вашата котка, считайте физическия дискомфорт за потенциална причина.

  • Скованост и намален обхват на движение в единия или в двата задни крайника

Лошо прилягащата става на вашата котка може да доведе до скованост. Сковаността може да бъде особено забележима, когато котката ви стане или легне.

  • Загуба на мускули на задните крайници

Загубата на мускули в бедрата или бедрата на вашата котка може да е симптом на тазобедрена дисплазия. Обратно, уголемените раменни мускули също могат да бъдат признак на тазобедрена дисплазия, тъй като мъркащият спътник разчита повече на горната половина на тялото си, за да избегне болезненото използване на бедрата и да компенсира загубата на мускули.

Причини за дисплазия на тазобедрената става

котка у домаСнимка: iStock

Смята се, че дисплазията на тазобедрената става е наследствено заболяване при котките, но няколко фактора могат да бъдат свързани с развитието на състоянието:

  • Затлъстяване: Теглото на вашата котка може да допринесе за развитието на дисплазия на тазобедрената става, тъй като наднорменото тегло увеличава натиска върху бедрата на мяукащите животни, което в крайна сметка води до дистрес на ставите.
  • Нараняване: Ако котката ви е била наранявана в миналото, като например блъсната от кола, силата на бедрата ѝ може да бъде компрометирана, което прави развитието на заболяване на ставите по-вероятно.

Диагностициране на тазобедрена дисплазия при котки и лечение

Ако подозирате, че котката ви има дисплазия на тазобедрената става, най-добре е да посетите вашия ветеринарен лекар, за да потвърдите проблема. След като наблюдава симптоми на тазобедрена дисплазия при вашата котка, лекарят може да постави официална диагноза след рентгенова снимка на засегнатата става.

Ако дисплазията е открита навреме и лекувана бързо, можете да ограничите остатъчните ефекти от тазобедрената дисплазия при вашата котка. С напредването на въздействието на състоянието, симптомите ще се появят постепенно и ще продължат да се влошават с течение на времето, ако не бъдат забелязани или не се лекуват.

Например, остеоартритът обикновено се появява вторично на тазобедрената дисплазия, което прави болката, възпалението и сковаността по-лоши. Тежката дисплазия на тазобедрената става често изисква операция, но обикновено лечението ще възстанови напълно вашата котка. Ако операцията не е подходяща за вашата котка, вашият ветеринарен лекар може да предпише противовъзпалителни лекарства или физиотерапия.

Как да се предотврати дисплазия на тазобедрената става

Тъй като е наследствена, тазобедрената дисплазия при котки не може да бъде напълно предотвратена. Но може да успеете да хванете състоянието рано, можете да забавите прогресията му. Ако вашата котка не е генетично предразположена към тазобедрена дисплазия, най-добрата превантивна мярка е да се уверите, че котката ви има здравословно тегло и често упражнява мускулите си. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, когато за първи път забележите продължаваща куцота, болка или скованост.

Вижте още:

Как да се грижа за възрастната ми котка

Остеоартрит при котки: симптоми и лечение

Как да помогна на котка с артрит

Виж още