Трябва ли да мия зъбите на котката си

почистване на зъбите на котка Снимка: iStock

С поред Американската ветеринарномедицинска асоциация, състоянието на устата на вашата котка може да играе голяма роля за цялостното ѝ здраве и пропускането на тази част от грижата за домашния любимец може да доведе до допълнителни здравословни проблеми. Ето защо рутинните прегледи са важни и грижата за зъбите между посещенията при ветеринар е от съществено значение, което включва миене на зъбите.

Котките не могат да излязат и да ни кажат, когато имат зъбобол, така че от нас зависи да сме проактивни по отношение на здравето на зъбите им.

Защо да мием зъбите на котката си

почистване на зъбите на коткаСнимка: iStock

Пародонтозата е най-често срещаният проблем с оралното здраве, с който се сблъскват котките. Причинява се от заболяването на венците гингивит, което се случва, когато плаката полепне по повърхността на зъбите и в крайна сметка може да достигне до костната тъкан под венците. Когато не се лекува, пародонтозата може да доведе до инфекция, абсцеси и дори реабсорбция на зъбите от венците, като всичко това може да бъде невероятно болезнено.

Dogsandcats.bg

Ако напоследък сте забелязали, че устата на вашата котка изглежда чувствителна, силно се препоръчва да я заведете на посещение при ветеринарния лекар. Възможните признаци на пародонтално заболяване включват бъркане в устата, лигавене, лош дъх или дъвчене на храната само от едната страна. Освен това котката ви може да откаже суха храна, ако проблемът стане твърде болезнен.

За да поддържате котката си здрава и щастлива, винаги поставяйте нейното здраве на зъбите като приоритет с редовно четкане и прегледи при лекаря.

Как да мием зъбите на котката

Преди да започнете да миете зъбите на котката си, ще искате да я привикнете към тази странна, нова рутина - особено ако тя изглежда нервна. Опитайте се да изградите приятна рутина, за да ѝ помогнете да свързва само хубави неща с почистването на зъбите си у дома.

Започнете, като се настаните на едно от любимите ѝ места, като удобен стол или място на слънце, и я дръжте в скута си, за да ѝ е удобно.

След това от време на време докосвайте устата ѝ и повдигайте устните ѝ, преди да започнете да четкате, за да ѝ покажете, че няма от какво да се страхува. Ако тя е особено притеснена, можете да опитате да поставите малко от любимата ѝ храна или малко вода от риба тон върху четката ѝ за зъби или върха на пръста си, за да ѝ помогнете да свърже четката с положителна асоциация.

почистване на зъбите на коткаСнимка: iStock

След като дойде време за четкане, нанесете малко количество вода или паста за зъби за домашни любимци, върху котешка четка за зъби, която може да се намери в повечето зоомагазини.

Ако вашият домашен любимец абсолютно не понася четка, малко парче марля, увито около пръста ви, също ще свърши работа. След това отворете устата на котката си и внимателно изчеткайте частите на зъбите, обърнати към бузите, заедно с кътниците и кучешките зъби.

Колко често трябва да мием зъбите на котката?

В идеалния случай зъбите на мяукащия домашен любимец се мият всеки ден. Ако обаче това не е практично или възможно, всяко четкане е по-добро от никакво четкане, така че просто направете всичко възможно да ги четкате толкова често, колкото можете.

Попитайте вашия ветеринарен лекар за котешки лакомства и храни, които не само осигуряват хранене, но и почистват зъбите. Освен това поискайте препоръки за играчки за дъвчене, които могат да помогнат за почистването или укрепването на венците и зъбите на котката.

Какво представлява професионалното почистване?

почистване на зъбите на коткаСнимка: iStock

Подобно на нас, дори и най-старателната рутинна хигиена на устната кухина за вашата котка трябва да бъде допълнена с посещение при професионалистите. Много експерти предлагат да планирате зъболекарски преглед за вашата котка веднъж годишно, ако е възможно, което може да предотврати или намали натрупването на потенциално вредни състояния като гингивит или заболяване на венците.

Грижата за зъбите на мяукащите животни не бива да се пренебрегва, така че попитайте вашия ветеринарен лекар за съвет - каква паста да ползвате и колко често е необходимо да миете зъбите на котката си. С рутина и повече грижи със сигурност ще успеете да избегнете или забавите максимално всякакви проблеми със зъбите на гальовния ви спътник.

Вижте още:

Защо котките забравят езика си изплезен

Интересни факти за котешките зъби

Виж още