Трябва ли да позволяваме на домашните котки да правят секс помежду си?

полов акт при котки Снимка: iStock

А ко у дома живеете с повече домашни любимци и имате две или повече котки, може би бихте имали доста любопитни ситуации, в които да се чудите как да реагирате. Когато мъркащите животни достигнат полова зрялост (между 4-7 месеца), те ще искат да се чифтосат с други. Женските котки се разгонват, а мъжките започват да маркират с урина. Как да подходим, ако в дома ни имаме няколко мъркащи приятелчета, които видимо започват да проявяват сексуален интерес едно към друго?

Ще станат ли по-агресивни котките, ако не се чифтосат?

Всъщност некастрираните мяукащи приятели няма да станат по-агресивни, ако се разгонят, но не им позволите да се чифтосат. Всъщност липсата на сексуална активност не се счита за рисков фактор за агресия при животните като цяло.

Котките изпитват ли удоволствие от секса?

Въпрос, който със сигурност ни е минавал през главата. Някои хора може би знаят, че има много малко животни на света, които изпитват удоволствие от половия акт, подобно на нас, хората. Делфините са едни от тези животни. При котките и кучетата обаче, въпросът стои много по-различно.

Мяукащите животни и кучетата не са като хората става въпрос за секс. Те не се движат по същия начин и няма доказателства, поведенчески или други, че сексуалната активност им носи някакво конкретно удоволствие, подобно на оргазъм, например. Некастрираните мъжки котки ще изпитват силен нагон в присъствието на женска разгонена котка, но ако у дома нямате такава - мяукащият ви спътник може би ще е една идея по-спокоен.

Dogsandcats.bg

полов акт при коткиСнимка: iStock

При женските разгонени котки ситуацията е сходна. Те ще се разгонят, ще мяукат силно и ще станат много любвеобвилни, ще се опитат да се измъкнат през някой прозорец, но този цикъл ще премине след няколко дни, ако котката не се чифтоса и ще се повтори след известно време докато не я кастрирате или просто не я оставите да се разгонва постоянно.

В обобщнеие, можем да кажем няколко неща:

  • Котките не изпитват удоволствие от секса както хората.
  • За тях това действие не е свързано с психическото благосъстояние (както при хората), а е по-скоро въпрос на нагон и естествени инстинкти.
  • Ако кастрирате домашния си любимец - не го лишавате от удоволствие и не му причинявате вреда, а напротив - предпазвате го от нежелани поведения и болести на репродуктивната система.
  • В случай че живеете с повече котки у дома - изцяло ваш избор е да решите дали да ги оставите да се чифтосват помежду си или да ги кастрирате. Проблемите за вас и за котките ви след това ще са свързани с отглеждане на мъничетата и търсене на дом за тях, което не е никак лека задача.

Макар че възприемаме домашния си пухкав приятел като равноправен член на нашето семейство, не бива да забравяме, че той е различен вид от нас. Това означава, че нуждите ни могат да бъдат много различни. Както хората не изпитваме необходимост от това да се катерим върху най-горния шкаф в дома, не месим с лапи или не заравяме изпражненията си, така и котките ни не изпитват желание или удоволствието от половия акт. За тях това е просто естествен въпрос на размножаване.

Вижте още:

Полов акт при котките

Кога мъжките котки започват да маркират с урина

Виж още