Трябва ли да се притесняваме, когато котката ни получи внезапен прилив на енергия

активна котка Снимка: iStock

Т ези моменти на английски език се наричат „zoomies“ и описват ситуациите, при които нещо сякаш кликва в мозъка на котката ни и от спящо положение тя започва да тича бясно в дома ни, бута всичко, което ѝ се изпречи на пътя, а на нас ни идва да се скрием в някоя друга стая. Като цяло, това поведение е нормално за тези животни (колкото и да не го обичаме), но все пак има някои ситуации, в които може би е добре да проверите с ветеринарния си лекар и сега ще научим защо!

Първо, какво представлява този прилив на котешка енергия?

Мъркащият домашен любимец може да „полудее“ по най-различни начини - да тича нагоре и надолу по стълбите, да се катери по високи места в апартамента, да прави обиколки на стаите или пък да скача много високо. Ако се загледате в котката си, ще видите нейния блясък в очите, обезумял поглед, а ушите често са изпънати назад.

активна коткаСнимка: iStock

Любопитно е, че това състояние има официален термин на английски език - Frenetic Random Activity Periods (FRAPs), което на български език можем да преведем като периоди на произволни изблици на енергия. Макар че те са изненадващи и често тревожни за нас, хората (особено, ако чуем котката ни да опустошава дома през нощта), те са нормални поведения.

Dogsandcats.bg

Какво причинява изблици на енергия в нашата котка

Малките котета имат много енергия и при тях е по-често срещано да ги гледаме как тичат в галоп и се държат като луди. Въпреки това, при някои възрастни котки поведението се запазва.

Много различни неща причиняват поведението, като рядко можем да направим нещо по въпроса. Котките могат да се превъзбудят от игра, сенки, шумове, след ходене до тоалетна и изобщо всичко, което им се стори интересно. Често изглежда сякаш гальовните ни животни полудяват от нищото, сякаш са видяли или чули нещо странно. Това, разбира се, не е така, просто тук говори силно тяхната природа.

Трябва ли да се притесняваме?

Това поведение не е нормално, ако то се случва много често и мяукащият приятел видимо изглежда стресиран. Бихте могли да му помогнете като отделяте повече време за игра, инвестирате в играчки за дома или извеждате котката си навън, където да изразходва енергията си. При по-умните котки може би ще помогнат пъзели и играчки, които разширяват тяхното мислене, защото на тези приятели може да им е толкова скучно, че това чувство да се натрупа и да избухне в неистив галоп във вашия дом.

активна коткаСнимка: iStock

Все пак, ако спокойната ви котка изведнъж започне да се държи по този начин, може би е добре да я заведете на ветеринар, тъй като може нещо физическо да я тормози и това да я кара да се тържи като обезумяла.

При повечето домашни любимци тези поведения се отключват по залез слънце или през нощта, когато котките са най-активни, защото трябва да ловуват. Това за вас, може да е доста трудно, особено ако се будите през нощта от някой трясък. Ако срещате тези проблеми, можете да отделяте повече време за игра през деня, като акцентирате на по-дълга сесия през нощта, защото така можете да изморите мъркащия домашен любимец и да намалите поне малко разрушителното му поведение.

Вижте още:

4 начина да се справим с много активна котка

Защо котката ми тича напред-назад след като се изходи

Виж още