Трябва ли котките да се разхождат навън, за да бъдат щастливи

котка у дома Снимка: iStock

К огато приветстваме домашни любимци в домовете си, те стават толкова неразделна част от нашите семейства, че може лесно да забравим техните диви корени. Разбира се, понякога дори най-опитомените животни ни напомнят, че все още изпитват желание да се разхождат свободно. Кучетата обичат разходките и се наслаждават на тях заедно със стопаните си, но при гальовните животни въпросът може да бъде малко по-различен.

Котките изглежда обичат да ходят на „разузнаване“ сами. Но трябва ли им позволяваме да се скитат навън, за да бъдат щастливи? Ако се притеснявате да пуснете котката си навън, унищожавате ли нещо фундаментално за нейното щастие да души и изследва нови миризми и да се отдава на инстинктите си?

Искат ли котките да излизат навън?

котка у домаСнимка: iStock

Идеята, че мъркащите животни искат да излизат навън, има смисъл. Котките са хищници по природа и желанието за лов е все още живо дори в съвременните домашни котки. Най-важното нещо, което вашата котка губи, когато решите да я държите изцяло у дома, е стимулацията. Актът на скитане и лов осигуряват на котките упражнения и вълнение.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка изглежда отчаяно иска да излезе на открито, това, което тя наистина може да жадува, е повече забавление и стимулация, а това са две неща, които може да осигурите на закрито.

Набавяйки на мяукащия домашен любимец предмети и играчки у дома, които симулират приключения навън (драскалките са заместители на дърветата, а интерактивните играчки могат да осигурят същото стимулиране като например, лов на птица), можете да помогнете за ограничаване на това желание да избягате в страхотно на открито.

Вътре или навън?

Някои котки прекарват целия си живот вътре, докато други бродят по света и оцеляват сами. Други котки се скитат около хора, къщи и квартали, които се грижат за тях, но продължават да живеят навън и идват когато пожелаят.

Какви са големите разлики в това да си котка на закрито или на открито от котешка гледна точка? По отношение на здравето, животът на закрито печели навсякъде. Продължителността на живота на домашните котки значително засенчва тази на техните събратя, живеещи само на открито. Котките на закрито живеят средно 10-12 години (като някои достигат около 20 години или повече), докато котките само на открито оцеляват средно само 2-3 години.

котка у домаСнимка: iStock

Гальовните животни на открито (дори тези, които разделят времето си между вътрешна и външна среда) са изложени на много по-голям риск от заразяване с редица заразни болести, включително котешка левкемия (FeLV), котешки СПИН (FIV), котешки инфекциозен перитонит (FIP), котешка чума (панлевкопения и инфекции на горните дихателни пътища и други.

Мяукащите приятели, които излизат на открито, също са изложени на паразити като бълхи, кърлежи, ушни акари, чревни червеи и трихофития.

Има и други рискове, свързани с оставянето на котката ви да изследва на открито. Те могат да бъдат блъснати от коли, да влязат в контакт с хора, които биха могли да им навредят, да се натъкнат на диви животни, които биха ги нападнали, случайно да погълнат отрови или да се качат на високо място без да могат да слязат.

Мяукащите животни у дома, за сравнение, като цяло са по-здрави и в по-голяма безопасност.

Най-голямата заплаха за домашните котки като цяло е скуката.

Ако имате мъркащ домашен любимец у дома, уверете се, че сте го снабдили с играчки, високи места и такива за скривалище, които ще му позволят да изпълни първичните желания, които излизането навън обикновено би изпълнило.

Щастливи ли са домашните котки?

котка у домаСнимка: iStock

Вместо да мислим, че домашните котки са щастливи, по-добра рамка за разбиране на тяхното психично здраве е дали естествените им инстинкти са изпълнени по подобен начин като техните аналози на открито.

В повечето случаи котките на закрито със сигурност са по-здрави от тези на открито, просто поради сравнително ограниченото им излагане на болести, паразити и специфични други опасности. За котките щастието и удовлетворението не са толкова къде се намират, а по-скоро какво трябва да правят.

Домашен любимец, която няма какво да прави, освен да спи, може да е летаргичен, с наднормено тегло или отегчен. Но котка на закрито с много играчки, стълбове за драскане, котешко дърво и скривалища, за да заемат умовете им и да изпълнят животинските си инстинкти, вероятно е доста доволна от живота си.

Собствениците на котки също могат да правят креативни неща като инсталиране на хамак до прозорците, за да позволят на котките си да се наслаждават на слънчева светлина отвътре, изграждане на котешки балкон (като го обезопасиите с мрежа) и друго.

Ще се върне ли моята домашна котка, ако излезе навън?

Повечето гальовни животни се връщат у дома, ако (умишлено или не) бъдат пуснати навън. Котките са много териториални и ще искат да се върнат на собствената си територия. Те също имат добро обоняние и в повечето случаи би трябвало да могат сравнително лесно да намерят пътя си към дома.

котка у домаСнимка: iStock

Също така си струва да имате предвид, че мъжките котки имат по-широк „домашен обхват“ от женските котки и е по-вероятно да се отдалечат от дома и да отсъстват за по-дълго време, когато си тръгнат. Въпреки всичко - никога не е добра идея да пускате котката си навън просто така и да се надявате да се върне.

Ако живеете в къща с двор, който е обезопасен - излизането навън не би следвало да представлява проблем. Разходката на каишка също е вариант.

Начинът на живот на закрито обаче е най-добрият вариант да защитите котката си и можете да я задоволите с много обогатяване и игра. Домашните гальовни животни ще ви кажат, че са щастливи чрез езика на тялото си. Те ще вдигнат високо главите си и ще ви позволят да разтриете горната част на главите им, ще се гушкат с вас или ще играят с голямо удоволствие.

котка у домаСнимка: iStock

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

С котка на море: мисията възможна?

12 породи котки, които обичат разходките навън

Виж още