Тълкувате ли грешно поведението на котката си?

сърдито коте у дома Снимка: iStock

И ма един факт, който все още изненадва толкова много хора - дори и самите любители на котки - и той е, че котките могат се обучават и проблемите с поведението често могат да бъдат разрешени. Там където не успяваме да се справим с поведенческите проблеми, приемаме, че котката ни просто е злобна. Бъдете сигурни, че гальовният приятел не мисли по цял ден какво да направи, за да ви ядоса или обиди, а след това тайно да се забавлява на вашето раздразнение.

Това, което хората наричат ​​котка с лошо поведение, всъщност е домшен любимец, който има проблем, а ние трябва да намерим решение за него.

„Лошо поведение“ на котка

Всяко поведение, което мяукащият домашен любимец показва, изпълнява определена функция. Котките не са никак глупави. Ключът към успешната промяна на поведението е да разберете какво предизвиква повтарящото се поведение и какво получава котката от показването на това конкретно поведение. За да промените резултата, трябва да промените вашата настройката.

Първата стъпка в тази посока е да спрете да етикетирате котката по определен начин. Твърдението, че котката ви е агресивна, зла или злобна, не ви помага да разрешите проблема. Котката не трябва да се идентифицира и етикетира по поведение, защото тя проявява въпросното поведение при определени обстоятелства.

Dogsandcats.bg

Ефективното обучение дава на гальовния домашен любимец алтернативно поведение със същата или по-висока стойност от нежеланото поведение. Правилният вид обучение настройва котката да успее, защото осигурява нещата, които тя иска и от които има нужда, за да направи избор. Животното, което няма избор, започва да реагира „лошо“ от страх или агресия.

Мислете като котка

Опитайте се да влезете в обувките на вашия мъркащ приятел, за да разберете какъв е коренът на нежеланото котешко поведение.  Ако мяукащият ви спътник драска мебелите, той не прави това умишлено, за да ви дразни. Той има естествена нужда да точи ноктите си и ще търси най-ефективния обект за тази функция. Ако стълбът за надраскване не отговаря на нуждите му (може да е нестабилен, твърде къс или покрит с грешен тип материал), тогава неговият интелигентен мозък ще го насочи към обект, който ще работи по-ефективно, макар и това да е диванът или новият ви кожен стол.

котка собственик пакостСнимка: iStock

Драскането е изключително важно за котките. Осигурете на вашата пост за драскане, който отговаря на нуждите ѝ по-добре от вашите мебели и тя естествено ще предпочете това. Наистина има значение, когато отделите време да погледнете средата на вашата котка от нейната гледна точка.

Четири важни стъпки за коригиране на нежеланото поведение при котките

Много мяукащи животни са оставени в приюти, прогонени да живеят на открито и изоставени поради поведенчески проблеми, които могат да бъдат коригирани. Увличаме се в грешни предположения относно мотивацията на котката.

котка собственик пакостСнимка: iStock

Вижте какво прави вашата котка и обстоятелствата около въпросното поведение. Замислете се заследното:

  • Какво поведение проявява котката?
  • Какви са обстоятелствата?
  • Какво печели котката от конкретното поведение?
  • Как можете да промените резултата или да предоставите по-добра алтернатива?

Когато започнете да разглеждате условията около дадено поведение, това ви настройва да можете да идентифицирате възможните причини за това поведение. Ако например котката ви хапе всеки път, когато я вземете, вместо да заключите, че тя е лоша - може тя да иска да си играе и да има нужда от повече играчки, които да дъвче, пресредва и върху които да проявява инстинктите си. Също така - не е изключено мяукащият ви приятел да не обича да го взимате на ръце. Това е съвсем нормално за голяма част от гальовните животни.

Защо наказанието не работи за котките

котка собственик пакостСнимка: iStock

Много хора упрекват котката за „неправилно поведение“. Вместо да се съсредоточат върху това от какво се нуждае тя и как да й помогнат, собствениците често от разочарование, избират наказание. Представете си стреса, на който е подложена котката, когато е наказана за поведение, което всъщност е нормално и необходимо в ежедневието ѝ.

Наказанието е свързано изцяло с освобождаване на нашето собствено разочарование и не прави нищо, за да научи котката на нещо друго, освен да се страхува от нас.

Нека разгледаме например проблемите тоалетната. Котката спира да я използва кутията за отпадъци и започва да уринира върху килима в трапезарията. Стопанинът, който наказва, домашният любимец и натрива носа на котката в бъркотията, удря или крещи, или я води грубо в тоалетната, за да покаже къде е правилното място е успял да постигне само едно нещо - да уплаши силно домашния си любимец и да провокира силен стрес.

В такава ситуация трябва да се замислим защо котката ни е избрала да уринира върху килима. Ако изпитва болка поради проблем с пикочните пътища и свързва тоалетната с болката си? Тъй като сега тя ще свърже наказанието с необходимостта от ходене до тоалетна, тя не само изпитва болка поради медицинското състояние, но и се страхува и не е сигурна къде да уринира или да се изхожда. В резултат на това - може да го прави на различни места в жилището, защото е объркана.

Котките не са кучета или покрити с козина деца

котка собственик пакостСнимка: iStock

Много поведенчески проблеми също биха могли да бъдат коригирани или избегнати на първо място, ако хората спрат да гледат на котките като на деца или като заместители на кучета, поради лесната поддръжка. Гальовните животни трябва да бъдат обичани и ценени, но когато забравите, че това е котка със специфични, нормални котешки нужди - пригответе се за провал и проблемно съжителство. Освен това, когато осиновите котка и очаквате от нея да се държи като куче и след това сте разочаровани, защото не взаимодейства с вас по начина, по който го правят кучетата.

Гледайте на котките като на красивите, интелигентни, игриви, социални същества, каквито са, и може просто да се изненадате какво можете да научите. Имате възможност да установите невероятна връзка с котката си, ако отделите време да погледнете на нейния свят по начина, по който тя го прави.

Вижте още:

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

Защо котките обичат да събарят предмети

Виж още