Учат ли се котките на поведение от други котки

Котка и малко коте Снимка: IStock

Ч удили ли сте се дали мъркащите животни се учат от поведения, които наблюдават? По сходен начин, по който децата гледат родителите си или средата, в която се намират и възприемат техните поведения. 

Мъркащите животни са интелигентни същества и всъщност учат страшно много от средата, в която се намират. Те дори могат да имитират други котки. Как - ще научим сега!

Малките котенца се учат от майките си

Котка и малко котеСнимка: IStock

Капацитетът на котката да копира поведение започва много рано, особено при дивите котки. Това е така, защото колкото по-бързо мъничетата се научат да на поведения от майка си - толкова по-бързо ще възприемат поведения, които да им помогнат в оцеляването. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че е вярно, че някои от поведенията на котенцата се основават на инстинкт, като драскане и хапане, те усъвършенстват своите ловни умения, като гледат как майката хваща и убива плячка. Те също така се научават как да правят неща като използване на тоалетна или почистване на козината и всичко това е благодарение на майката. Според изследователите, мяукащите животни учат много по-добре от майка си, отколкото от друга възрастна котка (което не е за изненада), но въпреки това, в ситуация, в която майката отсъства - те могат да се учат както от друг мъркащ приятел, така и от хора. 

Все пак, знаем добре, че котенцата, които са отбити твърде рано от майката и братята и сестрите си могат да имат някои проблеми с поведението, както и да проявяват признаци на тревожност, стрес и лоша социализация. 

Котките учат добре, наблюдавайки средата около тях 

Способността на мяукащите животни да се учат от копирането не приключва, когато пораснат. Един от основните начини, по които котките се научават да се ориентират в света, е чрез наблюдение. Те прекарват голяма част от деня си, взирайки се в света около тях, включително в собствениците си и другите домашни котки, които споделят дома им. Тяхната невероятна способност да наблюдават заобикалящата ги среда е причината мяукащите животни да опознаят рутинните навици стопанина си толкова добре и дори да се научават да разпознават лицето и гласа на човешките си родители. 

Котка и собственикСнимка: IStock

Тъй като домашните котки са толкова запалени наблюдатели, те могат лесно да се учат от други котки, особено ако се разбират добре помежду си. В домакинство с много котки, те могат да се учат една друга на нови поведения, като например как да използват котешка врата.

Котките копират хората

Котките имат желязна репутация на независими същества, които обичат да вървят по свой собствен път, така че може да ви изненада да научите, че котките не само обичат да копират други котки, но също така обичат да копират и някои хора.

Все пак, според много изследователи, които наблюдават поведението на котки и кучета със стопаните, се забелязва, че гальовните животни по-скоро възприемат хората като по-големи и силни котки. Това твърдение се обосновава от факта, че мъркащите животни по никакъв начин не променят поведението си пред хората и се държат по абсолютно същия начин, по който биха се държали и с котка. При кучетата се случва обратното - те се държат по един начин с хора и по съвсем различен с други кучета, което означава, че те осъзнават, че човекът е различен от тях вид. 

Характерът на котките до голяма степен може да прилича на този на стопаните

Ако сте разговаряли с ветеринари, те често казват, че котките приличат на стопаните си. Със сигурност има нещо вярно в твърдението, тъй като се наблюдава, че мяукащи животни живеят в постоянен стрес, ако стопаните им са нервни и дори агресивни. От друга страна мяукащи животни, които имат хармоничен дом, с родители, които отделят време за игра, обучение, следят за техните нужди и са спокойни - вероятно ще възприемат това поведение и също ще бъдат една идея по-кротки животинчета в поведението си спрямо хората или други котки. 

Мъркащите животни са проницателни наблюдателни учещи, които придобиват знания, като наблюдават и след това отразяват това, което виждат да правят другите котки или дори хора. Така че - внимавайте как се държите с мъркащия приятел - колкото по-позитивно отношение имате към него - толкова по-добре ще бъде за всички. 

Виж още