Как да подходим, ако пчела ужили котката ни

котка и пчела Снимка: iStock

А ко някога сте имали ужилване от пчела, знаете колко болезнено може да бъде. За котките, които живеят на закрито - тази ситуация би била доста трудна за реализиране, но все пак - пчелите или осите могат за влязат в дома ни, особено през топлите месеци, когато отваряме прозорците си повече.

За мяукащите животни, които излизат навън или живеят в къща с двор, където се разхождат на свобода - опасността от ужилване става съвсем реална.

Местата, на които котките могат да бъдат ужилени най-често са лицата и лапите.

Dogsandcats.bg

Повечето ужилвания от пчели преминават от само себе си. Но в някои случаи ужилването може да стане спешен случай. Как да подходим, ако се случи това с нашия мъркащ приятел?

Котката ми е ужилена от пчела

Когато мяукащият спътник е ужилен от пчела, можете да забележите някои необичайни поведения като:

  • Облизване или хапане на тази част от тялото
  • Дърпане на лапа към лицето
  • Силно мяукане/плач, поради неприятното усещане

котка и пчелаСнимка: iStock

В такава ситуация трябва да направите същото, което ще предприемете, ако това се случи на вас - да проверите дали жилото е останало в котката ви. Тъй като то продължава да отделя отрова, макар и пчелата вече да я няма - трябва да го премахнете.

За да го отстраните - можете да го „изстържете“ или избутате с помощта на нокътя си или ръб на някакъв твърд предмет. Ако опитате да го премахмене с пинсети - трябва много да внимавате да не забиете шилото по-навътре. Въпреки това, ако се чувствате несигурни - заведете мъркащия приятел на ветеринарен лекар, за да го премахне той.

Могат ли котките да са алергични към ужилвания от пчели

Въпреки че е възможно котката да има алергична реакция към пчелната отрова, това е рядко, за разлика от нас, хората. Типична реакция при котките е подуване и дразнене на мястото на ужилване. Ако все пак мяукащият приятел развие алергична реакция - той ще се подуе значително, като това е опасно състояние, затова трябва да го заведете на ветеринар възможно най-скоро.

В повечето случаи пчелните ужилвания на котки, могат да се управляват у дома. Ако котката ви е била ужилена многократно, например - потърсете ветеринарния си лекар. Колкото повече е отровата, толкова по-голяма е вероятността котката ви да има сериозна реакция. Също така е важно да видите вашия ветеринарен лекар, ако ужилването е в гърлото на вашата котка, където може да повлияе на дишането или преглъщането. Следете за запъхтяване, трудно преглъщане, сърбеж, слюноотделяне, диария или повръщане.

Макар че тези ситуации се случват рядко, не сме застраховани от опасности. Ако имате притеснение за здравето на мъркащия спътник - винаги можете да поговорите с ветеринарния лекар, за да сте сигурни, че гальовният домашен любимец е добре.

Вижте още:

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

Котката ми има бълхи - как да се справя

Какво да направя, ако за котката ми се закачи кърлеж

Виж още