Какво да направите, ако котката ви яде влечуги

котка и гущер Снимка: iStock

К отките, винаги любопитни, често се натъкват на проблеми, когато им бъде позволено да изследват навън. Проблемът може да бъде под формата на съседско куче, друга котка, буболечки, бълхи и друго. Жабите и гушерите също са чудесна плячка за мяукащите приятели, ако се натъкнат на такива и са достатъчно добри ловци, че да се впуснат.

Котките са естествени хищници и много от тези малки животни са лесна плячка. Но какво ще се случи, ако котката ви изяде, изцяло или частично, едно от тези същества? Трябва ли да се притеснявате?

Паразитни инфекции, свързани с поглъщане на влечуги

котка и гущерСнимка: iStock

Един от най-тревожните медицински сценарии е развитието на чернодробни метили. Паразитът, който причинява този проблем, Platynosomum fastosum, обикновено се среща в южната част на Съединените щати и в други международни тропически и субтропични региони (Централна и Южна Америка, Източна Азия). Хубавото е, че в нашите ширини едва ли гальовният спътник е изложен на опасност, но все пак е хубаво да сте информирани, ако пътувате с котката си или смятате да се преместите в някое друго кътче на света.

Dogsandcats.bg

В случай че мяукащият приятел си е играл навън и е хванал някой гущер, не би следвало да има проблем (ако обезпаразитявате котката си редовно), но въпреки това следете за симптоми като загуба на тегло, подуване на корема, треска, летария, криене или стомашно-чревни проблеми. Ако мъркащият приятел показва тези симтоми - потърсете ветеринарен лекар по-скоро.

Как да защитите вашия домашен любимец от инциденти с влечуги

Има редица стъпки, които собствениците могат да предприемат, за да предотвратят напълно излагането на тези животни.

Най-очевидното, разбира се, е да държите котките си на закрито. Вътрешните котки живеят значително по-дълго от котките на открито поради намаления им риск от травми, опасности за околната среда и токсини.

Поради редица причини обаче това може да е трудно. За тези, които позволяват на котките си да прекарват време - трябва да ги държите под око и да им осигурите безопасна среда за забавления навън - например обезопасен двор, от който котката ви не може да избяга. Ако в района, който живеете често се натъквате на влечуги, които котката ви гони - уверете се, че я обезпаразитявате редовно и говорете с ветеринарния лекар доколко тези същества биха представлявали опасност за вашата котка.

котка и гущерСнимка: iStock

Вижте още:

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

Как да предпазим котешката храна от мравки

Виж още