Вагинално течение при котки - какво трябва да знаем

собственик и котка Снимка: iStock

В агиналният секрет може да се появи както кучета, така и котки. Това се отнася до всяко вещество (слуз, кръв, гной), отделяно от вагината на котката. Тъй като има толкова много причини за това медицинско състояние, консултацията с ветеринарен лекар е задължителна.

Колкото повече сме информирани за различни състояния, които могат да срещнат мяукащите приятели - толкова по-добре. Да научим малко повече за тези проблеми, които засягат женските котешки представители.

Симптоми на вагинално течение при котките

Симптомите могат да включват отделяне (слуз, кръв, гной) от вагината на котката, зацапване на кръв, изтръпване на задните части и по-висока честота на мъжко привличане, ако имате у дома мъжки представител или пък женската ви котка излиза навън.

Причините за това състояние са различни, като някои от тях включват:

Dogsandcats.bg
  • Вагинална травма
  • Вагинална инфекция
  • Инфекция на пикочните пътища
  • Анормални клетки във вагиналната област
  • Задържане плацента след раждане
  • Смърт на плода (при бременни котки)
  • Наличие на чужд предмет във вагиналната кухина

Някои видове лекарства, давани по време на някои фази на разгонване или цикъл на еструс, лекарства, съдържащи мъжки хормони и някои антибиотици, могат да променят вагиналните клетки, което води до излишно течение. Има и някои антибиотици, които могат да причинят вагинално течение.

Как се поставя диагноза

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

При преглед ветеринарният лекар може да открие кръв, гной, урина или изпражнения в необичайни количества. При това положение, ветеринарният лекар ще трябва да прегледа медицинската история на котката и да прецени какво трябва да се предприеме за настоящото състояние. Възможно е да предпише котешки антибиотици или друг вид лекарства, които да облекчат състоянието на мяукащата спътница.

Мога ли да намаля риска от подобни проблеми при котката ми

Кастрирането може да помогне за намаляване на вероятността от вагинални инфекции. Тази рутинна процедура, но понякога избягвана от собствениците всъщност има множество благоприятни промени в живота на домашния любимец по-късно. При кастрираните котки се намалява рискът от развитие на рак или заболявания на репродуктивните органи, както и рак на гърдата.

Със сигурност никога няма да сме щастливи, ако някое състояние сподели мъркащия ни спътник, но винаги когато забележим симптоми - следва да се обърнем към ветеринарен лекар.

Вижте още:

Трябва ли да кастрирам котката си

Кога се разгонват котките

Имат ли котките менопауза

Виж още