Вярно ли е, че котките мяукат само на хората

Котка мяука Снимка: IStock

З наем добре, че гальовните животни са склонни да мяукат най-вече около хората. Въпреки това, мъркащите животни могат да мяукат и в други ситуации - например майка котка, когато “общува” със своите малки. Макар и рядко, можем да чуем гальовните животни да мяукат едно на друго при запознанство или проява на агресия. 

И все пак - няма спор, че това предимно е начин на комуникация от котка към човек. В тази статия ще научим малко повече защо това е така! 

Защо котките мяукат на хората?

Котешкото мяукане е най-простият и логичен начин на общуване. Обикновено то може да означава много неща: 

  • Котката ви поздравява когато ставате сутрин или се прибирате от някъде
  • Сигнал, че е време за хранене
  • Търсене на внимание или игра
  • Когато котките искат да направят нещо, което не им позволяваме - например да излязат на балкона или да отворим някоя врата, през която искат да влязат. 
  • Ако съответно са навън или в друга стая- те мяукат, за да ви дадат знак да ги пуснете обратно
  • За да привлекат вниманието ви
  • За да подскажат на стопаните си, че имат нужда от тях - не се чувстват добре или изпитват болка
  • Просто защото са досадни
  • При разгонване, за да оповестят, че са готови за чифтосване

Както виждате, причините са много и различни. Понякога породата или темперамента също влияят на “степента” на мяукане на мъркащия домашен любимец. 

Dogsandcats.bg

Котка мяукаСнимка: IStock

Мяукат ли котките на своите котенца?

Въпреки че котките мяукат предимно на хората, те също мяукат често на своите котенца. Опитайте да наблюдавате майка котка и нейните мъничета и ще забележите, че тя мяука на тях, а те от своя страна - издават сладки, леко пискливи звуци.

Мяукат ли котките, за да привлекат партньор?

Женска котка, която не е стерилизирана, в един момент ще се разгони. Това означава, че тя ще започне да търси мъжки котарак, за да се чифтоса. За да го привлече - тя ще започне да мяука силно, макар че този звук прилича повече на вик, отколкото на мяукане. 

Викът за чифтосване позволява на мъжките котки в района да се осведомят, че тя е разгонена и е готова за чифтосване. Колкото повече тя търси партньор, толкова по-силен става плачът.

Мяукат ли болните котки?

Както споменахме по-рано, котешкото мяукане е нейният начин да общува с вас. Може да означава много неща и през повечето време това е енергично и звуково мяукане. Но в други случаи това е начин на котката да ви предупреди за проблем.

Може би влизате в стая и чувате тихо мяукане от ъгъла. Вашата котка лежи на пода и може да издава само лек шум. Сами ще разберете, че този звук не е много жизнерадостен и е индикатор, че мъркащият домашен любимец не се чувства добре и има нужда от вас.

Всеки собственик познава своето животинче. Дори и наскоро да сте се сдобили с коте и не разпознавате добре неговите реакции, скоро ще научите кога мяука и как се държи в определени ситуации. Така, ще можете да разпознаете например, дали мяука на вас или викът е по-скоро зов за чифтосване и скоро е настъпило времето за кастрация. 

Виж още