Влияят ли се котките от настроенията на други котки

котка у дома Снимка: iStock

Т очно като хората, гальовните животни могат да имат различни типове характер. През повечето време основното настроение и характер на котката остават като цяло същите. Но има някои неща, които могат да направят една котка в малко мрачно настроение, включително настроението на хората в дома и всички други котки, които могат да бъдат около нея.

Котките могат да свикнат с други котки, но понякога не се разбират идеално. Ако един мяукащ домашен любимец е болен или агресивен за нещо, има шанс това да повлияе на другите котки в дома.

Агресия към други котки

Някои котки може никога да не бъдат най-добри приятели, но могат да се научат да се толерират една друга. Понякога процесът на адаптация отнема време. В домашна ситуация, въпреки че може да изглежда така, сякаш котката ви може да ръмжи или съска без причина, обикновено има причина за това, която може да се установи, ако се замислите как двете животинчета общуват и дали не възникват някакви териториални проблеми.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките се влияят от други котки

Ако нещо засяга една от другите котки в дома, защитната агресия може да вземе връх. Например, мъркащите приятели обикновено не обичат да приемат лекарства и всички собственици знаем колко е трудно да дадем хапче на котката си. Ако се налага да дадете хапче само на едната котка, тя може да ръмжи или да издава раздразнени звуци. Другият мяукащ приятел вероятно ще иска да види какво се случва и защо неговият другар е недоволен. В резултат на това ще види, че сте притиснали по някакъв начин едната котка в опити да дадете лекарството.

Виждането на другата котка в тази неприятна позиция, може да е достатъчно, за да накара другата котка да започне да съска и ръмжи.

Пренасочената агресия при котките е най-опасна, защото гальовният приятел не може да стигне до източника на това, което го притеснява, така че може да се нахвърли върху каквото и да е или който и да е наблизо. В случай на котка, която получава лекарство, разстроената котка не може да се измъкне и котката, която я проверява, е безпомощна, защото всичко, което може да види и чуе, е, че нейният другар е разтроен заради лекарството.

Агресия след посещение при ветеринар

Понякога, когато една котка се върне от посещение при ветеринар, тя може да накара другите животни в домакинството да съскат и ръмжат срещу нея. Миризмите от ветеринарния лекар могат да предизвикат безпокойство у другите котки в дома. Не само, че завърналата се котка ще се почувства по-комфортно, след като ѝ бъде позволено да поеме познатите аромати от дома, другите котки в дома може да се чувстват по-малко тревожни, ако котките се държат разделени за известно време.

Справяне с котка в „в лошо настроение“

котка у домаСнимка: iStock

В случай на пренасочена агресия, разстроената котка обикновено няма да търси нещо, към което да се нахвърли, но ще се нахвърли, ако нещо се доближи до нея. Ето защо се препоръчва да избягвате разстроена котка за известно време. Желанието на мъркащият домашен любимез да се нахвърли срещу нещо е рефлекс, който котката обикновено дори не може да контролира.

Ако имате повече от една котка в дома и трябва да направите нещо като да дадете на една котка лекарство, опитайте се да го направите в тиха стая, далеч от другите котки или други шумове или стимули в дома. Чуването на друга разстроена котка може да разстрои още повече котката, която не получава лекарството. По същия начин може да е добра идея да държите болна котка отделно от всички други котки.

Вижте още:

Как да дам лекарство на котката си

Котките усещат ли емоциите на стопаните си

Виж още