За какво мислят котките по цял ден

котка мисли Снимка: iStock

В ашият мъркащ приятел седи на любимото си място и се взира в далечината. Изглежда точно като сякаш съзерцава мистериите на Вселената - но дали е така? Да разберете какво мислят котките когато са сами пред деня не е лесна задача. И дори и да изглежда сякаш гальовният приятел мисли нещо много сериозно или философско... трудно можем да отгатнем.

Все пак ще споделим това, което науката и експертите по котешко поведение са открили, което не е много. Котките са трудни за изследване, защото са силно некооперативни, но все пак съществуват някои предположения.

Котките живеят за мига!

котка мислиСнимка: iStock

Гальовнитя приятели обичат да живеят в момента. Те мислят много за най-близкото си обкръжение. Това означава, че ако вашата котка реди пъзел или играе игра, тя вероятно е много фокусирана върху това, което прави. Когато котките си почиват, те вероятно се наслаждават на момента много повече от нас. Те могат да обърнат внимание на мекия диван, топлото одеяло или гледката през прозореца, без да се натрупват натрапчиви мисли.

Dogsandcats.bg

Мислят ли котките за минали събития?

Знаем, че мъркащите приятели могат да пазят спомени. Те могат да си спомнят минали събития и да се учат от тях. Но няма много доказателства, които да показват, че те прекарват много време в мислене за спомените си. Доколкото можем да кажем, ако котката ви си почива и изглежда замислена, вероятно не разсъждава относно събитията от снощи. Вместо това, котките вероятно мислят за минали събития само толкова, колкото им се напомня за тях в настоящето. Миризми, гледки и подобни ситуации могат да напомнят на котките за неща, които вече са се случили, и те може да имат емоционална реакция към това. Те също така използват спомени за решаване на проблеми и намиране на решения на трудни проблеми.

Самоанализират ли се котките?

котка мислиСнимка: iStock

Хората прекарват много време просто в размисъл. Мислим за нашите минали обстоятелства и поведение, за сегашното си аз и за това, което желаем за бъдещето. Дори на моменти прекаляваме с мисленето и превъртаме в главите си неудобни ситуации и грешки. Доколкото можем да кажем, котките със сигурност не разсъждават за себе си по този начин. Те не са достатъчно самоосъзнати, за да анализират миналото и настоящето, за да разсъждават върху себе си.

Стопаните липсват ли на котките си?

Има много неща, които не знаем за мяукащите животни, но знаем, че стопаните им липсват. Много котки изпитват безпокойство при раздяла, когато прекарват твърде дълго време отделно от стопаните си. Може също да им липсват други домашни любимци или хора около тях, които са преминали или са се преместили. Докато котката ви се учи да се ориентира в живота без изчезналия си приятел, тези чувства ще избледнеят, но спомените няма да изчезнат напълно. Вашата котка винаги ще може да разпознае нещо с миризмата на любим човек и това може да ви върне спомените.

котка мислиСнимка: iStock

Въпреки че не можем да сме сигурни за какво си мисли вашата котка, има много неща, които все пак предполагаме. Знаейки колко мозъчно пространство изразходват котките, за да се насладят на момента, ни казва, че вероятно не е толкова лошо в главата на котката. Котките могат да изпитват безпокойство при раздяла и стопаните им да им липсват, а ние знаем, че имат способността да помнят дълго. Всичко това оказва влияние върху това, за което мисли вашата котка. Но когато котката ви се взира в пейзажа навън, тя вероятно не се опитва да обмисли мястото си във Вселената.

Вижте още:

Защо котките лежат върху неудобни предмети

5 причини, поради които котките са царете на интернета

Котките разпознават ли други котки

Виж още