За колко време изсъхват лекарствата против бълхи, които слагаме на котките

поставяне на лекарство на котка Снимка: iStock

Б ълхите са малки на размер, но са голям проблем. Да се отървете от бълхите може да бъде трудно, след като веднъж се появят в дома. Така че много собственици на домашни любимци се опитват да предотвратят заразяване чрез прилагане на превантивни лекарства. Можете обаче да използвате и лекарство срещу бълхи, ако вашият домашен любимец има бълхи и се опитвате да се отървете от тях.

Ако това е първият ви опит с лекарство срещу бълхи, може да имате въпроси и един от тях може да бъде колко време отнема лекарството да изсъхне? Обикновено лекарството се поставя зад врата на котката, тъй като тя по-трудно достига до него и вероятността да го оближе е малка. Освен да наблюдавате мъркащия приятел да не се ближе там, вие също не бива да галите котката си в тази зона, за да не разнесете лекарството по други части на тялото.

По-долу ще разгледаме по-подробно какво трябва да очаквате от лекарството против бълхи, след като е изсъхнало.

поставяне на лекарство на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да приложите лечение срещу бълхи

За да сте сигурни, че локалното лекарство против бълхи изсъхва ефективно, първо трябва да го приложите правилно. Вашето лекарство ще бъде снабдено с инструкции, така че прочетете ги и ако не се чувствате сигурни за първия си път, винаги можете да помолите вашия ветеринарен лекар да ви покаже как се прави. Въпреки това е много просто и не би трябвало да имате проблеми.

  • Прочетете инструкциите на опаковката.
  • Изберете време, когато вашият домашен любимец е спокоен. След хранене или след игра, когато котката ви ще иска да си почине.
  • Внимателно разделете козината на вашия домашен любимец в основата на врата, докато видите кожата му. Ако поставите лекарството на на правилното място, т.е. върху кожата, а не върху козината ще ви гарантира, че няма да може да се оближе. Поставете пипетата в тази област и изстискайте лекарството.
  • Измийте добре ръцете си.
  • Наградете вашия домашен любимец с вкусно лакомство.

Трябва да давате на вашия домашен любимец единствено лечение срещу бълхи, което е препоръчано за него; в идеалния случай трябва да бъде предписано от ветеринарен лекар. Продуктите, подходящи за кучета, не са непременно подходящи за котки, тъй като някои съдържат съставки, който са токсични за котките. Също така обезпаразитяването на малки котенца трябва да се прави стриктно под надзора и препоръките на ветеринарни лекари, тъй като в тази крехка възраст може да навредите на животинчето с грешното лекарство и дори да застрашите живота му.

Как да се отървете от бълхите

поставяне на лекарство на коткаСнимка: iStock

Третирайте срещу бълхи всички домашни любимци в къщата, тъй като, ако един от тях има бълхи, има вероятност всички да бъдат заразени. Тази мярка убива всички възрастни бълхи, които скачат върху тях и прекъсва техния репродуктивен цикъл.

Премахването на бълхите по вашия домашен любимец е само част от вашия проблем. Докато лекувате вашия домашен любимец, трябва да премахнете яйцата в околната среда, които представляват 50% от бремето на бълхите в дома. Редовно почиствайте и почиствайте с прахосмукачка подовете, мебелите и кътчетата, в които бълхите обичат да се крият. Изперете леглото, одеялото и местата, където мъркащият приятел обича да прекарва време.

Как да разберете дали вашият домашен любимец има бълхи?

Вашият домашен любимец може да е неспокоен, да се чеше повече от обикновено, а когато разделите козината му, ще забележите раздразнена, зачервена кожа. Въпреки че са малки, можете да видите бълхи с просто око. Можете също така да проверите за мръсотия от бълхи (известна също като изпражнения от бълхи) на гърба или врата на вашия домашен любимец.

Обикновено лекарството против бълхи ще изглежда сухо в рамките на няколко часа, но не трябва да го докосвате, докато не изсъхне напълно. Прочетете какво пише на опаковката, но в най-общият случай не бива да докосвате котката си на това място следващите няколко дни.

Виж още