Задължително ли е котешкото дърво във всеки дом?

котка и котешко дърво Снимка: iStock

К огато става дума за котешки аксесоари, всички ние имаме списък с необходимите артикули - здравословна храна, безопасна транспортна чанта, тоалетна, играчки ... Какво да кажем за котешките дървета?

Тъй като повечето модели не са евтини и заемат ценно пространство, струва си да се запитаме: котките имат ли нужда от котешко дърво?

Каква е привлекателността на котешкото дърво за котката?

От една страна, мяукащите животни се докосват до вроденото си желание за височина. Докато хората живеят в хоризонтален свят, околната среда на котката включва и вертикално пространство. Тъй като котките в миналото са били както хищник, така и плячка, това, че са високо, е предимство за тях.

Котките естествено търсят високи позиции, за да следят приближаващите заплахи - и едно котешко дърво може да осигури безопасно бягство от неприятности на нивото на земята като кучета, малки деца, прахосмукачки и т.н. Накратко, част от привлекателността на котешкото дърво е просто безопасността.

Dogsandcats.bg

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Котешките дървета са проектирани да посрещнат няколко други котешки нужди. Вертикалният стълб върху котешко дърво имитира ствол на дърво, за да насърчи чесането и точенето на ноктите, докато повдигнатите подиуми и заслони служат като възможности за скриване и почивка. С нива за скачане и разнообразие от материали за драскане, дърветата също са чудесни за насърчаване на упражненията и движението на котките.

И накрая (но определено не на последно място), това е умствената стимулация, която котешките дървета предлагат – независимо дали това е с висящи играчки, кутии с пъзели или просто умно местоположение. Котешко дърво, поставено стратегически пред прозорец, може да предложи на вашето коте умствената стимулация на открито – без риск от опасности.

Вашата котка има ли нужда от котешко дърво за здраве и щастие?

В крайна сметка, вашата котка не се нуждае от котешко дърво, за да живее най-добрия си живот. Това, от което те се нуждаят обаче, са възможности да действат спрямо котешките си инстинкти, като драскане, катерене и криене. А едно котешко дърво им дава безопасно място да направят точно това.

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Макар че котешките дървета предлагат много ползи за гальовните животни, те не са от критична необходимост за дома ви, особено ако нямате възможност да си позволите такова или пък нямате място. В такава ситуация важното е да осигурите места за драскане и високи пространства за котката ви. Това може да са празни рафтове от секцията, а за драскане може да осигурите картон или пък дървен материал.

Макар че котешкото дърво предлага множество удобства и игри за котките, не бива да забравяме, че можем да им ги осигурим по друг начин, който да не се отрази лошо на бюджета ни или пространството в дома.

Виж още