Защо е важно да проверяваме срока на годност на котешката храна

котешка храна Снимка: iStock

К огато компаниите "изтеглят" храни за котки и кучета от пазара, собствениците на домашни любимци с право се притесняват за безопасността и качеството на това, което сервират на своите четириноги членове на семейството. Дали предоставянето на храна за домашни любимци след изтичане на етикетирания срок на годност е вредно или не е важна тема, която трябва да се обсъди.

Както човешката храна, така и храните за домашни любимци имат етикети „Най-добър до“ (или дати на изтичане) върху опаковката си, но много компании го правят, за да информират потребителите и магазините колко дълго могат да гарантират качество на своите продукти.

Някои фактори, като разграждане на опаковката и нейната здравина, могат да повлияят на качеството на храната - независимо дали е суха или мокра.

И все пак, само защото пакет неотворена котешка храна е с изтекла дата за препоръчителна консумация, не означава задължително, че е опасна. Вместо това трябва да потърсите няколко неща, които може да не са наред със съдържанието, включително по-ниска хранителна стойност, замърсяване, разваляне и разграждане на консерванти. Ето как да идентифицирате тези често срещани проблеми с храната за домашни любимци, която е изтекла.

Dogsandcats.bg

Хранителни качества

котешка хранаСнимка: iStock

Срокът на годност на храната за домашни любимци се определя като времевата рамка, през която производителят е в състояние да гарантира хранителните стойности, които рекламира, на етикета си с хранителни данни, и това може да варира значително според марката и вида на храната.

Ако се окажете с по-стара кутия или торба с храна обаче, това не означава непременно, че се е развалила или е загубила значително хранителните си качества, но вероятно не трябва да разчитате на продукти, които са изминали много месеци от препоръчаната „Най-добър до“ дата.

Дори ако храната не е отваряна, не мирише лошо и няма признаци на разваляне или замърсяване, тя може да е загубила част от хранителните си качества поради естественото разграждане на консерванти и мазнини. Храненето на вашия домашен любимец с този вид храна може да доведе до недостатъци в диетата му, което може да създаде сериозни дългосрочни рискове за здравето, ако това се случва продължително време.

Замърсяване

Опаковките за храна за домашни любимци са предназначени да предотвратяват замърсяване, но някои видове са по-податливи на проблеми от други. Пропускливите опаковки могат да изложат храната на влага, насекоми, мухъл и други замърсители и рискът това да се случи нараства с течение на времето - особено в биоразградимите опаковки.

Винаги проверявайте храната за вредители, мухъл и други замърсители, преди да я дадете на вашите домашни любимци, тъй като те могат да разболеят котката ви. Това е вярно дори преди датата „Най-добър до“, но трябва внимателно да проверявате за признаци като неприятна миризма или промяна на цвета, за да избегнете храненето на вашия домашен любимец с лоша храна.

Мазнини и развалена храна

Мазнините са от съществено значение за диетата на гальовния приятел, но те могат да гранясват с течение на времето, дори и в сухата храна. Разбира се, не можете да прецените качеството на храната само по миризмата, тъй като храните за домашни любимци миришат много остро.

Въпреки това, ако използвате определена марка или вид храна, ще забележите, че продуктът мирише по-различно от обикновено и това може да е индикация да проверите неговия срок на годност.

Разграждане на консерванти

котешка хранаСнимка: iStock

Предполага се, че консервантите помагат за запазването на котешката храна свежа, но самите те могат да се разградят с времето. Това означава, че губят способността си да предотвратяват разваляне, поява на мухъл или микроби.

Важно е да проверяваме храната на нашия домашен любимец по същия начин, по който го правим за себе си. Храната с изтекъл срок на годност, може да предизвика някои стомашно-чревни проблеми при гальовните животни. Все пак, ако сме просрочили срока с малко на брой дни и храната не мирише по различен начин - вероятно бихме могли да си позволим да дадем на котката, особено ако нямаме друга на разположение. Това обаче, не бива да става тенденция, а да се случва еднократно.

Вижте още:

Грешки при съхранението на котешка храна, които искате да избегнете

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

Виж още