Защо котката души мишниците ми

котка души Снимка: iStock

К отешките родители са свикнали с голяма част от странностите на тези приятели и душенето на абсолютно всичко вече почти не ни изненадва. Миризмите са един от основните начини, по които котките общуват и те трябва да помиришат всичко, което ги заобикаля, за да получат информация и да разберат дали ги грози опасност.

Мъркащите приятели душат дрехите ни, когато се приберем, пазарските торби, косата ни (особено след като сме я измили), ръцете, но интересното е, че някои представители проявяват интерес и към… мишниците ни. Трябва ли да се притесняваме, че миришем лошо?

Котките харесват миризмата на мишниците ни

Това че мъркащите приятели ни душат там в никакъв случай не означава, че миришем лошо. Както знаем, гальовните животни проявяват интерес към нашите дрехи, а често дори ги откриваме да спят сладко в коша с мръсните ни дрехи. Ако котката души мишниците ви - може да го прави в израз на привързаност.

Те са спокойни, защото усещат нашите миризми

котка душиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кошът с мръсните ни дрехи или чорапите, с които сме били навън цял ден миришат силно на нас. Дали приятно или не, това е друга тема. За мъркащите приятели обаче, тези миризми не са лоши. Вероятно са по-силни и натрапчиви, но всъщност тези наши дрехи ухаят на нас, което за котките е много успокояващо.

Потните ни жлези привличат котките

Подмишниците ни са снабдени с потни жлези, които произвеждат пот, която се отделя в тази област. Тази течност съдържа протеини и мазнини, които могат да действат на любопитните животни като магнит. Възможно е тази миризма просто да е интересна за тези приятели и те да се опитват да усетят повече от нея, като ви погъделичкат малко с опитите си.

Майката липсва

Съществува и наблюдение, според което котките, които са отбити прекалено рано от майка си, могат да имат този навик спрямо стопаните си. Ако случаят е такъв, душенето би следвало да е придружено от опити за сучене или захапване в стремеж да се появи кърма.

Котката ни ближе под мишниците

Мъркащите животни могат и да бъдат привлечени от солта, която се намира в човешката пот, защото обичат солените вкусове. Макар и за нас да не звучи никак приятно, котките действително могат да проявят интерес към тези течности, които произвеждаме.

Трябва да бъдем предразливи

Дали това действие на мъркащия приятел предизвиква у нас смях, заради гъделичкането или дискомфорт, трябва да внимаваме, ако твърде много се оставяме на котката ни да души под мишниците ни, особено ако сме се напръскали с дезодорант или друг продукт против изпотяване.

Тези козметични принадлежности могат да бъдат токсични за домашните ни любимци, така че не бива да ги оставяме да ни облизват.

При всички положения, това действие на мъркащите животни е доста забавно и любопитно и не индикация на здравословен, нито поведенчески проблем при тези приятели. Дали ще се забавлявате и ще позволите на котката ви да го прави - зависи от вас.

Вижте още:

Защо котката спи върху главата ми

Опасни ли са за котките етеричните масла

Мога ли да пуша пред котката си

Виж още