Мога ли да пуша пред котката си

цигари котка Снимка: iStock

М ожем спокойно да кажем, че повечето хора са наясно какви опасности носи тютюнопушенето за здравето. Рискът от пасивно пушене е също налице за хората, които не пушат, но са наблизо и вдишват вредния дим.

Тютюневият дим съдържа над 4000 химични съединения, които могат да докарат на хората редица здравословни проблеми сред които рак, сърдечни заболявания, респираторни проблеми, астма, задух и много други.

Дали е за изненада или не, домашните любимци не правят изключение и пасивното пушене за тях е също толкова опасно и може да причини последици за здравето на нашите котки, кучета и други домашни любимци.

цигари коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какъв риск носи тютюневият дим за котките

Котките, които са изложени на пасивно пушене имат по-голям риск от развитие на астма и рак на белия дроб, както и поява на лимфом - рак на лимфните възли.

Рисковете за здравето на котките се увеличават с продължителността на времето през което мъркащият приятел живее в домакинство, ако пушите у дома.

Вдишването на токсични дим не е единствената опасност за котките ни. Всъщност, тези животни страдат от последиците на остатъка от дима, който полепва по мебелите и повърхностите в дома ни, а също и по козината на домашните ни любимци.

Както отлично знаем, мъркащите животни прекарват много голяма част от времето си в грижа за козината, а това се случва посредством облизване.

Когато ближат козината си, покрита с частици от цигарения дим, котките поглъщат тези химикали.

В резултат на това, тези животни излагат лигавиците в устата на канцерогени, които причиняват тумори в устната кухина.

Как да защитя котката си, ако пуша

жена с цигара и коткаСнимка: iStock

Да не пушите около вашия домашен любимец е единственият начин да го защитите напълно. Пушенето на открито ще помогне, а цигарата в друга стая ще намали количеството дим, което мъркащият приятел ще вдиша, но няма да реши проблема, тъй като частиците ще останат върху дрехите ви и всички мебели наоколо.

Проветряването ще помогне, но трябва да отбележим, че котките не излизат навън (или поне повечето) и са изложени на абсолютно всички токсични вещества полепнали по цялото ви жилище, които няма как да се видят. Това прави мъркащите приятели перманентно изложени на химикали.

Мога ли да пуша електронни цигари пред котката ми

Макар да няма официални проучвания по темата, електронните цигари са също вредни за здравето. Специфичното за този вид цигари е, че те са овкусени с аромати, които могат да предизвикат интереса на котката. Ако не прибирате цигарата си, както и аксесоарите към нея, любопитният домашен любимец би могъл да се отрови, ако погълне част от нея. Това важи разбира се, и за „нормалните“ цигари.

Втората голяма опасност естествено идва от дима, защото котката ви вдишва дим, който е пълен с химикали и прави качеството на въздуха опасно. Това увеличава риска от развитие на дихателни проблеми, рак на белите дробове, синусите и носната кухина.

Без съмнение животът ни се променя значително, когато заживеем с домашен любимец. Макар че котките изискват значително по-малко грижи, ако ги сравняваме с кучетата, това не означава, че всичко си продължава постарому. Освен цялото щастие, забавления и игри, едно от най-важните неща, на които се учим докато живеем с животинче е отговорност. Много родители на домашни любимци биха били склонни да откажат тютюнопушенето, ако знаят, че вреди на здравето на домашния лобимец.

Разбира се, изборът е индивидуален, но ако от много време си мислите, че искате да спрете този навик, но трудно намирате мотивация - здравето на котката ви може да ви окуражи. Ако пък нямате това намерение, ви съветваме да ограничите пушенето около домашния си любимец, да го правите винаги навън и след това внимателно да измивате ръцете си преди отново да погалите котката си.

Вижте още:

Опасни ли са за котките етеричните масла

Защо котките се мият

Виж още