Защо котката дъвче пръстите ми

котка хапе пръсти Снимка: iStock

Н якои котки могат да изберат да дъвчат пластмаса, а за други любима цел са пръстите на стопаните им. Нежното захапване може да е сладко, но ако котката ви много усилено дъвче пръстите ви и ви причинява болка може би е добре да се замислите какво я провокира да прави това и как да спрете поведението. Ако котката ви ухапе силно освен болка това може да предизвика и риск от инфекция.

В тази статия ще разгледаме няколко често срещани причини защо котките проявяват това поведение и какво може да направите, за да го ограничите.

1. Котката ви си играе

Мъркащите животни обичат да играят и понякога това може да прерасне в хапане. Резултатът е един и същ, независимо дали става въпрос за друга котка, играчка или за пръстите ви. Когато домашните ни котки си играят, те често усъвършенстват ловните си умения, които биха използвали, ако живееха в дивата природа. Никакво опитомяване няма да спре желанието на котката ви да се нахвърли върху плячката си и да я захапе, дори ако това е мишка-играчка!

котка хапе пръстиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Позволяването на котката ви да ви хапе, дори и само в игра, може да изпрати смесени послания на котката ви. Те няма да разберат, че е нормално да ви хапят понякога, но не и друг път.

Последователността е ключът към това котката ви да разбере какво е позволено и какво не. Ако котката ви захапе пръста ви по време на игра, махнете ръката си и ѝ дайте играчка, за да може да дъвче нея.

2. Котката ви е стресирана

Някои мяукащи животни дъвчат или ядат нехранителни предмети, ако са стресирани. Това може да е форма на самоуспокояващо поведение. Някои породи, включително Сиамските котки, са по-склонни да дъвчат предмети, за да облекчат тревожността си. Ако работите по-дълго време, преместили сте мебелите или сте довели нов домашен любимец вкъщи, всичко това може да причини стрес на котката ви.

3. Котката е свръхстимулирана

котка хапе пръстиСнимка: iStock

Много мъркащи животни могат бързо да преминат от удоволствие от мекото погалване от страна на стопаните си към агресия, предизвикана от галене. Това се случва, когато нервните окончания на чувствителната ви котка се свръхстимулират от прекалено много галене. Тя може да извърне глава и да захапе бързо пръстите ви. Това е основно съобщение, което ви казва, че им е достатъчно и да се отдръпнете.

Наблюдавайте внимателно котката си, докато я галите. Ако прояви едва доловими признаци на свръхстимулация, като например потрепване на края на опашката или потрепване на ушите, спрете да я галите и се отдалечете. Постепенно ще успеете да определите сами кога е редно да спрете да галите котката си, за да не я провокирате излишно.

4. Котката ви показва привързаност

Някои мяукащи животни могат да показват привързаност, като ви даряват с нежно похапване. Обърнете внимание на езика на тялото и поведението на котката и скоро ще можете да определите дали гризането на котката ви е привързаност, предупредителен знак или защото току-що сте приготвяли риба за вечеря!

5. Котката ви просто обича да дъвче неща

Някои гальовни приятели обичат да изследват нови материали или предмети със зъбите си. Ако пръстите ви са най-близо до котката, когато тя иска да дъвче нещо, вероятно ще избере вас!

котка хапе пръстиСнимка: iStock

6. Котката усеща миризмата на храна по ръцете ви

Ако до преди малко сте готвили и погалите котката - със сигурност ръцете ви миришат интересно. Особено ако сте готвили месо, котката ви ще бъде привлечена от миризмата и ще иска да опита.

Каквато и да е причината със сигурност трябва да вземете мерки, за да ограничите това поведение на котката. Не бива да свиква да дъвче и да играе с пръстите ви, защото може да ви причини болка. Винаги се старайте да пренасочите поведението към играчка, която гальовният приятел може да дъвче и гризе колкото си иска.

Виж още