Защо котката ми бяга от мен?

Котка се крие Снимка: iStock

Н якои котки са естествено дистанцирани. Ако притежавате мяукащ спътник, който предпочита повече самотата, вероятно вече знаете, че трябва да му позволите да определя правилата за връзката ви, вместо вие да му налагате любовта си, колкото и да искате просто да мачкате това сладко, пухкаво коте!

Ако обаче сте забелязали, че котката ви внезапно е започнала да бяга от вас или ви избягва, има няколко често срещани причини, които ще обсъдим по-долу.

Заболяване или нараняване

Като вид плячка, котките са програмирани да не показват признаци на болка или слабост. В резултат на това може да бъде изключително трудно да разберете кога котката ви се чувства зле, докато не стане наистина много болна.

Котка се криеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Един признак на заболяване при гальовните приятели, когато те станат по-затворени, крият се или активно бягат от стопаните си. Този признак не е специфичен за конкретно заболяване, но винаги трябва да налага преглед в местната ветеринарна клиника. Вашият ветеринарен лекар ще трябва да вземе изчерпателна история и да извърши физически преглед, за да определи възможните причини.

Стрес или страх

Отключващите фактори за стрес или страх понякога могат да бъдат много фини или дори незабележими за нас. Това, че не можете да разпознаете дразнителя, не означава, че котката ви не се тревожи за нещо.

Значителни промени в живота, като строителна работа, преместване в нов дом, нови домашни любимци или ново бебе, могат да бъдат много стресиращи за котките. 

Ако не сте сигурни дали поведението на вашата котка се дължи на стрес или страх, обсъдете го с вашия ветеринарен лекар. 

Личност на котката 

Както всеки любител на котки знае, всяка една е индивидуална по своята личност и предпочитания. Това важи и за социалните взаимодействия. Докато някои котки с удоволствие ще ви оставят да ги гушнете и вдигнете като бебе, други предпочитат кратки или нискоинтензивни взаимодействия.

От съществено значение е да се ръководите от социалните нужди на вашата котка, тъй като насилствените социални взаимодействия вероятно ще доведат до стрес и безпокойство, което може да причини значителни поведенчески проблеми на вашия котешки приятел.

Настроение на котката

Понякога мъркащият приятел може просто да не е в настроение за вас! Котките се радват на контрол. Ако смята, че вие или друг член на семейството ще предизвикате социална ситуация, когато не е в настроение за това, просто решение е да избяга от вас.

Котката ви играе с вас

Котка се криеСнимка: iStock

Осигурявайки на машия мяукащ приятел среда с изобилие от играчки, катерушки и забавления, може да го провокирате да дебне е да играе с вас.

За някои котки бягството от вас може просто да е част от игра. Ако вашата котка изглежда щастлива и спокойна, докато бяга, или се връща при вас многократно, за да започне игра по време на това поведение, това може просто да означава, че тя се забавлява с вас!

Защо котката ми внезапно ме избягва?

Ако котката ви изведнъж започне да се крие или да ви избягва, това може да означава здравословен проблем.

Ако тя внезапно е променила поведението си и сега се крие, активно ви избягва или бяга, когато сте наоколо, това може да означава, че нещо не е наред. Жизненоважно е да изключите всякакви медицински проблеми, преди да приемете, че проблемът е чисто поведенчески, така че си уговорете час за преглед при вашия местен ветеринарен лекар.

Как можете да разберете дали котката е уплашена?

В допълнение към криенето или бягството, някои поведения могат да показват, че вашето коте не се чувства много щастливо от дадена ситуация. Следете за следните физически характеристики и действия на вашия гальовен спътник:

 • Напрегнати мускули
 • Плоски или завъртяни уши
 • Бясно мърдаща се опашка
 • Широко отворени очи с големи зеници
 • Извиване на гръб и наелектризирана козина
 • Съскане
 • Драскане
 • Уриниране или изхождане извън тоалетната
 • Вокализация или силно мяукане

Отделянето на време, за да се научите да четете езика на тялото на вашата котка, може да ви помогне да разберете какво мисли тя. Това ще ви позволи да уважавате нейните естествени граници и ще ви помогне да изградите по-силна социална връзка.

Как да накараме котка да ни се довери?

Котка се криеСнимка: iStock

 • Изградете доверие

В допълнение към зачитането на границите на вашата котка, вкусната храна допринася много за спечелването на срамежлива котка.

Голяма част от изграждането на връзка с вашата котка идва от разбирането на техните социални знаци и спазването на границите, които те поставят. Редовното, последователно време за социално свързване по взаимно съгласие помага за това, както и разбирането на какво се радва вашата котка от времето за социално свързване, било то безкрайни гушкания или просто стоене на разстояние на дивана без никакво докосване.

Уверете се, че сте последователни в подхода си; нередностите в начина, по който взаимодействате или се справяте с котката си, може да я накара да бъде предпазлива или несигурна около вас. Бъдете нежни и спокойни с тона на гласа, който използвате около котката си, и сведете до минимум силния шум или стресовите фактори.

 • Уважавайте границите на вашата котка

Оставете вашата котка да инициира вашите взаимодействия и да разпознае кога ѝ е писнало от вас. Важна част от изграждането на доверие с вашата котка е да ѝ дадете избор по отношение на взаимодействията и да уважавате решенията, които вашата котка взима.

 • Осигурете безопасни пространства

Важен ресурс във всеки дом на котка са безопасните пространства, в които вашата котка може да се оттегли, когато иска да остане сама. Това може да бъде всичко - от кътче, в което котката ви обича да спи, или топло място под леглото до специално проектирани котешки катерушки или платформи с уютни котешки легла и стълбове за драскане.

Котка се криеСнимка: iStock

Безопасното място трябва да е далече от тоалетната  и купичките за храна. Важното е да уважавате безопасното пространство на вашата котка и да не се натрапвате, когато тя почива там, колкото и сладко да изглежда!

Естественият инстинкт на котката е да има безопасно място, където да се скрие, когато се чувства стресирана или уплашена, и като нахлуете в това пространство, вие вероятно ще влошите тези негативни чувства. Използването на котешки феромонови дифузери може да подобри ситуацията и да стане чудесно допълнение към всяко подходящо за котки пространство.

 • Награждаване с лакомства

Осигуряването на забавни или положителни ресурси за вашата котка по време на взаимодействие може да помогне за насърчаване на социалното време и изграждане на доверие. Играйте често с котката си, но след като приключите не забравяйте да я наградите с вкусно лакомство!

Ако котката ви внезапно е започнала да бяга или да се крие от вас, важно е да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да изключите медицински проблем. Ако котката ви е напълно здрава, това значи, че нещо в дома (или наблизо) я смущава. Тук е вашата роля да откриете какво е то, като не забравяйте, че проблемът може да сте вие, ако не уважавате личното пространство на вашия гальовен приятел.

Виж още