Защо котката ми яде хартия

котка и хартия Снимка: iStock

Г альовните животни са много любопитни и искат да помиришат и опитат всичко, което им се стори интересно. Някои представители се прехласват по пластмаса и найлонови пликове, други по кабели, трети - намират хартията за много вкусна.

Въпреки че обикновено поглъщането на малко парче хартия е безвредно, все пак никога не е добре котката ви да дъвче или да изяжда нещо различно от храна, защото това винаги носи потенциални опасности за здравето.

Защо котките ядат хартия

Знаем много добре какво се случва, когато извадим картонена кутия - котката веднага ще се втурне към нея и минути по-късно ще я превърне в най-хубавата играчка на света. Колкото и странно да звучи, хартията и картонът са привлекателни за много котки. Гальовните приятели могат да дъвчат белите ви листа, захвърлената касова бележка, книги, списания, тоалетна хартия и т.н.

Някои мъркащи приятели могат да дъвчат или облизват хартията, защото са любопитни и обичат да играят с нея, други обаче я поглъщат.

Dogsandcats.bg

Някои котки имат синдром, който ги кара да се хранят с предмети, т.нар. поведение Pica на английски език. Яденето на хартия е форма на този синдром и съществуват различни причини за това странно действие:

Безопасно ли е котките да ядат хартия

котка и хартияСнимка: iStock

Котките, които дъвчат хартия, обикновено поглъщат малки количества от нея, което не е опасно, но би било добре да се консултирате с ветеринарния си лекар. В зависимост от вида хартия, това може да е токсично.

От друга страна, някои мъркащи приятели могат да си хапнат наистина завидно количество хартия, което да доведе до здравословни проблеми. Хартията е направена от целулозни влакна, извлечени от дърво или подобни материали и може да съдържа различни химикали, използвани при обработката. Готовата хартия често съдържа мастило, бои или други багрила. Химикалите в някои хартия могат да бъдат токсични, ако се погълнат достатъчно. Хубавото е, че е необходимо доста голямо количество погълната хартия, за да се отрови мъркащият ви съквартирант, но все пак по-добре да се консултирате с ветеринарния си лекар в такава ситуация, вместо да гадаете и да се надявате на късмет.

Проблеми със стомашно-чревния тракт

Малки количества хартия обикновено могат да бъдат усвоени в стомаха и да бъдат изкарани чрез изпражненията. Поглъщането на хартия, в големи количества обаче, може да доведе до запушване. Ако парчетата хартия са достатъчно големи, те могат да блокират преминаването на храна чрез стомашно-чревния тракт. Тялото ще се опита да изхвърли хартията и това води до повръщане, като котката ви може да повърне всичката или част от нея.

Запушването на стомашно-чревния тракт е сериозно състояние, което изисква незабавна ветеринарна помощ. Признаците, за които трябва да следите са:

  • Повръщане
  • Диария
  • Загуба на апетит
  • Летаргия
  • Коремът може да стане болезнен и подут

Как да спра котката ми да яде хартия

Най-добрият начин да попречите на домашния любимец да яде хартия е да я държите извън обсега. Прибирайте вашите листове, тетрадки, книги, списания на място, до което мъркащият ви съквартирант няма достъп. Дори и котката ви да обича да играе с кутии, ако в същото време ги яде - за съжаление ще трябва да я лишите от тази така любима играчка и да се придържате към други котешки играчки, които гальовният спътник не иска да си хапва.

От друга страна, можете да вложите повече старание в това да ангажирате котката си с други занимания - повече игри, катерене, ловуване, разходки навън (ако не е страхлива), игра на въдица, пъзели за хранене, катерушки и други. Активните и енергични котки са склонни към деструктивни поведения или хапване на предмети, просто защото имат нужда да изразходват енергията си и да използват ловните си инстинкти.

Открийте кои игри и забавления допадат на мъркащия ви приятел и го поощрявайте и ангажирайте възможно най-много. Това ще е забавно както за него, така и за вас!

Вижте още:

Защо котките харесват найлонови торбички

Виж още