Защо котката ми ме хапе, когато спра да я галя

галене на котка Снимка: iStock

Е дин от най-приятните моменти за собствениците на котки безпорно случаите, в които сме се отпуснали на дивана заедно с мъркащия приятел, който е толкова спокоен, че ни позволява да го галим продължително време. Знак че се чувства чудесно вероятно е тихото и сладко мъркане. След това спирате за момент, но какво се случва? Гальовният приятел ви захапва! Защо точно в момент, в който очевидно изглежда спокоен и се наслаждава на вашето присъствие решава да ви ухапе?

Ако котката ви е склонна да ухапе веднага щом спрете да я галите, тогава имаме добри новини за вас - всъщност това е често срещано поведение. Ухапването е един от начините, по които котките общуват с хората си, макар и да не предпочитаме точно тази форма на комуниказия. Гальовните животни са умни и разбират доста неща около нас, но въпреки това - те не говорят нашия език и често комуникират по нормален за тях начин, който за нас не винаги е ясен.

Какво точно се опитва да ви каже котката ви със зъбите си? Има няколко възможности:

Отвръща на обичта ви

галене на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите приятели са наясно, че им показвате любовта си, когато ги галите. Те обаче не могат да ни погалят в замяна или поне не по този начин. Вместо това понякога ни хапят. Котенцата се научават да хапят, когато са малки. Те се хапят взаимно като част от игра или израз на обич. Те виждат своите хора като част от своето семейство и вероятно ги възприемат като по-големи котки. По този начин те вероятно просто се опитват да ви покажат, че ви обичат по същия начин, по който биха направили останалата част от семейството си.

Котката ви показва, че не иска да спирате да я галите

Друга възможна причина мяукащите животни да хапят, когато спрете да ги галите, е просто не искат да спирате. Опитват се да ви кажат да продължавате! Котката също може да ухапе, за да ви каже, че има нужда от нещо. Ако тя се е наслаждавала на гушкането, може да се раздразни, когато то спре. Нежно захапване (или не чак толкова) може да е най-ефективният начин да ви кажат, че искат да продължите да ги милвате.

Котката е свръхстимулирана

Мъркащите приятели определено се радват на време за галене и гушкане, но физическата привързаност може бързо да се превърне в нещо, което да стане в някакъв момент неприятно за котката. Не е изключено котката ви да се е насладила на галенето и вече да няма нужда от повече.

Мяукащите приятели могат да станат свръхстимулирани при определен праг на галене и вероятно ще пожелаят да спрете веднага.

Как да предотвратим хапането котката

галене на коткаСнимка: iStock

Въпреки че гальовният приятел ви хапе, трябва да сме наясно, че това е нормално котешко поведение. Повечето котки когато хапят хората си, не хапят толкова силно, че да ги боли. Въпреки това, ако вашата котка не „познава силата си “ или ви хапе твърде силно, ще трябва да коригирате поведението ѝ.

Най-добрият начин да спрете мяукащия спътник да ви хапе е да уловите признаците на свръхстимулация преди това да се случи. Обикновено котката ви дава друг сигнал, който ви подсказва, че ще ухапе. Някои от предупредителните признаци, че ухапването е неизбежно, включват позиция назад на ушите, бързо движение на опашката, ниско ръмжене, вдървено тяло или пуснати нокти. Уверете се, че не наказвате или прилагате каквито и да е физически методи на наказание, ако мяукащият приятел ви ухапе, защото това обикновено има негативен ефект върху тези животни.

Когато галите котката си и тя ви ухапе, вероятно е защото се опитва да ви каже нещо. Те може да искат да ги галите повече или пък да спрете. Може дори просто да се опитват да ви „погалят“ обратно. Ключът е да обърнете внимание на другите признаци от поведението на вашата котка, за да разберете какво точно се опитва да каже. Тъй като не говорите един и същ език, трябва да се научите да разчитате сигналите на другия.

Вижте още:

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

Котката ми ме ухапа внезапно

Защо котките атакуват глезените на стопаните си

Виж още