Защо котката ми ме облизва посред нощ

котка облизва стопанин Снимка:

А ко сте собственик на гальовен домашен любимец, вероятно сте получили безброй много облизвания с неговия грапав език. Понякога тези поведения може да са много любопитни. Например, някои котки облизват стопаните си през нощта. Както за всяко поведение на котките - можем само да гадаем от къде идва и да разсъждаваме около някои често срещани причини за него:

1. За да ви почисти

Според вашия котешки приятел няма такова нещо като достатъчно чисто. Винаги можете да се възползвате от допълнително измиване. Не помага и фактът, че техните силно нагласени сетива долавят и най-слабите миризми.

Разбира се, котките биха могли да ви почистят и през деня, но вие или сте твърде заети, или не сте наблизо, за да ви обгрижат. Затова котката ви може да ви изчака да заспите, за да ви почисти добре.

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Проява на привързаност

Грумингът е често срещан начин, чрез който котките изразяват привързаност. Той започва още с първите дни от живота на котетата, когато майките облизват своите бебета. Вашата котка също иска да ви покаже тази привързаност и няма значение дали е посред нощ. Вие ще получите тази обич на всяко място и по всяко време.

3. За да ви маркира

В случай, че не знаете, вие принадлежите на вашата котка, а не обратното на нея. За тях също така няма значение дали вие признавате това или не, стига другите котки да го правят.

И така, как другите котки ще разберат, че принадлежите на друга котка?

котка и стопанинСнимка: iStock

Те ще разберат това по отчетливата миризма, която ще имате върху себе си по всяко време - миризмата на вашата котка. Котките предават миризмата си по безброй начини, включително чрез облизване.

Ще забележите, че котето ви обикновено не иска да има нищо общо с вас, ако сте прекарали известно време с друга котка през деня. Това е така, защото те усещат миризмата на другата котка върху вас. Ето защо, за да не направите котето си несигурно, ограничете честотата, с която общувате с чужди котки.

4. Кожата ви е солена

Потта е изключително солена. За някои котки миризмата и вкусът на потта може да са интересни. Поради това облизването ви през нощта от вашата котка може да се дължи на простия факт, че тя иска да оближе солта от вас.

5. Котката ви е тревожна или стресирана

котка и стопанинСнимка: iStock

Домашните котки са склонни да се облизват натрапчиво, когато изпитват болка или стрес. Те облизват не само себе си, но и други предмети и хора около тях. Често това е признак, че се нуждаят от успокоение. Мъркащите животни могат също така да ви оближат, когато усетят, че сте тревожни или разстроени. Това е техният начин да ви успокоят.

Как да спрете котката да ви ближе

Въпреки добрите си намерения, може да не ви е приятно, когато котката прекъсва съня ви, само за да ви оближе, а знаем колко групо се усеща това върху кожана ни, заради грапавия котешки език. За разлика от гладкия език на кучето, езикът на котката е покрит с множество обърнати назад „кукички“, известни като папили.

Тези остри кукички са изработени от кератин, който е същият материал, от който са изработени ноктите и нокътя. Това е причината да не ви харесва усещането от езика на котката върху кожата ви.

котка и стопанинСнимка: iStock

Най-добрият начин да се справите с това поведение през нощта е да затваряте котето си извън спалнята. През деня отвличането на вниманието действа по-добре. Избягвайте да се ядосвате на котката си, тъй като тя ще се почувства отхвърлена.

Независимо дали ви харесва или не, трябва да търпите известно облизване от страна на котката си. Затова избягвайте да реагирате негативно, когато дойде този момент. Вместо това отвлечете вниманието им с любимата им играчка или лакомство.

Виж още