Защо котката ми ме удря с опашката си

котешка опашка Снимка: iStock

П оведението на гальовните животни често е загадка за хората. В една секунда те мъркат и се гушкат в нас, в следващата - замахват с лапа. Някои котки имат склонността да размахват опашки срещу собствениците си и дори да ги удрят с тях. Дали има причина за това необичайно поведение? Ще ви дадем няколко идеи!

1. Показване на интерес

Котките са известни с това, че са любопитни, и нуждата им от изследване често ги кара да ви се пречкат. Сигурно много пъти сте се сблъсквали с това от първа ръка, докато се опитвате да приберете покупките от супермаркета или да сгънете дрехите. Желанието на котката ви да бъде в центъра на действието често прави изпълнението на тези прости задачи изключително трудно.

котка навънСнимка: iStock

Ако сте склонни да отблъсквате домашния си любимец, докато се опитвате да свършите тези задачи, котката ви може да се опитва да ви сигнализира, че се интересува допълнително от това, което правите. Те не искат да ги отблъсквате, когато нежно потупват или увиват опашката си около крака ви.

Dogsandcats.bg

2. Котката ви обича

Мъркащите животни имат странен начин да показват привързаност в сравнение с много други животни, особено с кучетата. Обикновено те могат да понасят галене само за кратко време и някои мъркащи приятели не издържат на дълга сесия гушкане и галене, тъй като се стимулират прекалено. Ако ви харесат, те са склонни да седят до вас и да ви следват из къщата, но ще останат на определено разстояние от вас.

Котка, която седи в краката ви и нежно ви удря с опашката си, вероятно ви показва знак на привързаност, който не се различава толкова много от галенето ви. Това може да е знак за дълбока любов, ако котката ви се опитва да намери начин да имитира вашето любвеобилно поведение.

3. Котката е изплашена

котешка опашкаСнимка: iStock

Ако гальовният домашен любимец е склонен да увива опашката си около краката ви, докато изследвате друга стая, това може да означава, че тя е уплашена. В този случай увиването на опашката е като да се държите за ръце. Котката ви е нервна и иска да се задържи за вас, докато разследвате. Тя не иска да я вдигате, защото може да се наложи да се измъкне бързо, но иска да върви с вас, затова увива опашката си около краката ви.

4. Котката е ядосана

Много котки свалят предмети от рафтовете, трошат мебели и дори могат да нарушат много ваше дейности, когато са ядосани или обидени. Също така не е необичайно котката ви да изчака да заспите, за да ви удари с опашката си по лицето. Също така може да ви удари с опашката си, докато гледате телевизия.

Най-добрият начин да предотвратите този тип поведение е да разберете за какво се ядосва котката и да го коригирате.

5. Котката иска да ѝ обърнете внимание

Със сигурност е трудно да игнорирате котка, която непрекъснато ви удря с опашката си. Можем само да предположим, че вашият домашен любимец е напълно наясно с това и се опитва да привлече вниманието ви, особено ако в миналото това е дало резултат. Вероятно вашият домашен любимец се опитва да ви съобщи нещо. Най-вероятно иска да го погалите, да си поиграете с него или да му дадете лакомство.

Ако удрянето с опашката става досадно и сте го свели до призив за лакомства, може да опитате да използвате котешка играчка, за да осигурите забавление и бавно да доставяте лакомства.

котешка опашкаСнимка: iStock

Надяваме се, че този поглед към причините, поради които котката ви удря с опашката си, ви е бил забавен и информативен. Ако мъркащият приятел ви удря с опашка най-вероятно иска внимание от вас. Често котките го правят и докато спим, което със сигурност не е най-приятното, но пък не можем да отречем, че тези леки удряния с меката опашка не са чак толкова неприятни.

Виж още