Защо котката ми мирише лошо

котка лапичка Снимка: iStock

К отките са известни със своята чистота. Благодарение на това, че прекарват почти половината от времето си в миене на козината, тези мяукащи приятели винаги са безупречно чисти и, ако усетим необичайна миризма от нашата котка - това със сигурност е индикация за здравословен проблем. 

Най-добрият начин да разберете защо котката ви мирише е да определите източника на миризмата - лицето, главата, задната част, козината на определено място или навсякъде?

Причини за лоши миризми при котките

След като успеете да определите местоположението на миризмата, може да разберете и основната причина. Със сигурност ще трябва да посетите ветеринарния си лекар, за да може да прегледа гальовния приятел. Все пак, най-честите източници на миризми и причини са:

  • Устата

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Някои хора приемат, че е нормално котките да имат лош дъх, но постоянният такъв обикновено е признак за здравословен проблем. Временната миризма от устата е съвсем нормална и често се появява след като мъркащият приятел е хапнал или пък е изял нещо, което не е трябвало.

Зъбните заболявания са може би най-честата причина за лош дъх при котките. Натрупването на плака и зъбен камък има неприятна миризма поради съдържанието на бактерии. Ако не предприемете мерки, това може да доведе до гингивит или по-тежко заболяване на венците.

Язвите, израстъците и раните в устата могат да развият неприятна миризма, ако не се лекува, а бактериите в устата могат да ги влошат. Тези лезии може да са причинени от стоматит или някакъв друг проблем.Те не само миришат много лошо, но и причиняват голям дискомфорт да котките.

  • Задната част на котката

Ако неприятната миризма идва от областта около основата на опашката, има вероятност проблемът да е около ануса. Възможно е гальовният домашен любимец да отделя газове или да има диария, която възпрепятства почистването на козината. Котките могат да миришат и при запек, тъй като се напъват силно в опит да се изходят и това често води до лоша миризма.

Не е изключено проблемът да се намира в аналните жлези на котката. Те представляват малки торбички, които са разположени точно извън ануса на котката. Те съдържат мазна, течност с неприятна миризма, която обикновено се отделя по време на дефекация. Течността обаче, може да се отдели и по време на страх, стрес или вълнение (подобно на ароматните жлези на скункс). В някои случаи аналните жлези могат да се възпалят, инфектират или засегнат. Част от течността може да изтече, оставяйки много неприятна миризма, а в допълнение мъркащият приятел може да търка задните си краища и да облизва ануса си, за да облекчи дискомфорта.

  • Проблем с кожата или козината

Ако изглежда, че миризмата на вашата котка идва от цялото тяло, това може да е проблем с кожата и козината. Ако котката ви не е мръсна и не откривате причината за лошата миризма - потърсете ветеринарен лекар, за да открие проблема. Кожните инфекции например, могат да предизвикат миризма навсякъде, а причината може да е поради бактерии или гъбички.

  • Уши

котка ветеринарСнимка: iStock

Ушните инфекции се причиняват от свръхрастеж на дрожди, бактерии или ушни акари в ушите. Освен чесане и клатене на главата, може да забележите, че ушите на вашата котка миришат лошо. Погледнете вътре, за да видите дали има замърсяване, тъй като това често е признак на ушна инфекция. Ветеринарният лекар ще предпиши необходимото лечение за гальовния спътник.

  • Проблеми с урината

Котешката урина има много силна миризма, подобна на амоняк, която може да стане още по-лоша, когато има проблем. Инфекциите на пикочните пътища могат да накарат урината да мирише особено неприятно. Ако котката ви мирише на урина, важно е да посетите ветеринаря, за да определите причината.

Не забравяйте, че котките са експерти в маскирането на болести. Докато забележите някакви признаци на заболяване, нещата може да са много сериозни. Затова наблюдавайте гальовния си спътник за необичайно държание или миризма, за да можете да разшифровате неговите сигнали.

Вижте още:

Как да разберем, че котката ни е болна

7 често срещани причини, поради които котката ви може да губи тегло

Как да се погрижа за котката ми, ако се нарани

Виж още