Защо котката ми мърка постоянно?

котка мърка Снимка: iStock

А ко живеете с котешки приятел, вероятно сте наясно с неговите поведенчески черти и забавни малки особености. Може би вашата котка обича да пие от капеща чешма или да практикува лов, като дебне края на крачола ви.

Едно прекрасно поведение, което правят повечето котки, е мъркането. Но възможно ли е мяукащият приятел да мърка прекалено и какво би означало това? В тази статия ще обсъдим точно това!

Мъркане от задоволство

Котенцата мъркат много, когато са с майка си, особено след хранене. Вашата котка мърка, когато се чувства по същия начин - щастлива и доволна.

Ако вашата котка мърка по време на любимите си моменти, когато е в скута ви, когато се събудите от сън или пък когато се приберете от работа, това вероятно означава, че се радва в този момент.

Dogsandcats.bg

котка мъркаСнимка: iStock

Котката чувства в безопасност

Мяукащите животни обичат да се чувстват сигурни. Ако се почувстват заплашени или уязвими, те могат да станат тревожни. Ако мъркат, това може да означава, че се чувстват сигурни в своята среда. Ако сте наоколо, това може да означава, че ви имат доверие или знаят, че ще ги защитите.

Котката ви харесва

Мъркането на вашата котка, докато е във вашата компания, често е страхотен комплимент. Това може да означава, че тя се чувства удобно и сигурно във ваше присъствие и е знак за обич. Ако вашата котка мърка много около вас, това е знак за силната ѝ връзка с вас, което може да ви направи любим човек!

Разбира се, котките не просто се радват на компанията на хората; те също могат да мъркат, докато са сгушени с най-добрия си котешки приятел или дори с други семейни домашни любимци, ако се разбират добре с тях.

Котката се успокоява

котка мъркаСнимка: iStock

Мъркането на котка в определена ситуация не означава, че се чувства добре. Понякога, когато мяукащият спътник е разтревожен или уплашен, той мърка като средство, за да се успокои.

Някои гальовни приятели могат да мъркат, докато се лекуват от нараняване или се възстановяват от травматично преживяване. Въпреки че това може да няма много смисъл за вас, това е начинът на вашето коте да се успокои само.

Котката не се чувства добре

Друга негативна причина за мъркането е, че котката ви може да се почувства зле. Мъркането, особено когато се комбинира с други признаци като страх или криене, по-малко ядене, повръщане или диария, може да е признак на скрит здравословен проблем. Това е просто още един начин, по който вашата котка се опитва да се почувства по-добре.

Котката изпитва болка

Ако котката ви изпитва болка, тя също може да мърка. Тя вероятно ще се отдалечи на тихо място и може да бъде летаргична. Може да забележите и други признаци, че изпитва болка, като накуцване, плач или прегърбване. В такава ситуация бързо ще трябва да заведете котката си на ветеринар.

Нормално ли е котката да мърка постоянно?

котка мъркаСнимка: iStock

Ако котката ви мърка всеки път, когато влезете в стаята или я погалите, тя вероятно е щастлива.

Когато котките мъркат много, това обикновено е добре, така че постоянното мъркане може да не е признак за проблем. Въпреки това, ако има внезапна промяна в честотата на мъркането на вашата котка или ако има други сигнали, че тя може да се чувства зле или тревожна, трябва да я заведете на ветеринар за преглед.

Виж още