Защо котката ми накланя главата си?

котка с наклонена глава Снимка: iStock

К отките са си спечелили репутацията на независими домашни любимци. Но те също са пълни със странности и често показват най-различни любопитни поведения. Един пример за това е накланянето на главата настрани. Някои мъркащи приятели изглеждат очарователно в тази поза, докато в същото време провокират множество въпроси у нас защо седят по този начин.

1. Да покажат своето любопитство

котка с наклонена главаСнимка: iStock

По природа котките са много любопитни същества. Накланянето на главата им може просто да бъде начин да изразят интереса си, докато се опитват да разберат какво се случва около тях. Например, те могат да направят това, когато нещо привлече вниманието им на телевизора или когато изнесете вкусна храна. Не е съвсем ясно защо правят това, но изглежда просто е израз на тяхното любопитство, а не начин да чуят или видят по-добре.

2. За да локализират звуци

Котките имат един от най-впечатляващите диапазони на слуха от всички бозайници. Техните уши са много по-добри от нашите и могат да улавят много повече звуци от нас. Слухът на котката е оптимизиран за откриване на плячка и предпазването ѝ от хищници.

Dogsandcats.bg

Външното ухо улавя и усилва звуковите вълни, преди да ги изпрати надолу по ушния канал. Ушите имат много индивидуални мускули, които им позволяват да се движат бързо и независимо едно от друго, за да откриват звуци, подобно на сателитни чинии. В допълнение към това накланянето на главата може да помогне на котките да чуват по-добре и да се съсредоточат върху звука, който анализират.

3. За да привлекат вниманието ви

котка с наклонена главаСнимка: iStock

Котките реагират добре на положителни стимули от страна на собствениците си, когато предложите награда за добро поведение. Когато видите котката си да накланя глава, вие може би я хвалите или ѝ се радвате, с което тя си спечелва няколко любими погалвания зад ушите. Така че мъркащият спътник може просто да иска да спечели вашето внимание и любов.

Кога накланянето на главата става причина за безпокойство?

Накланянето на главата не винаги е безобидно - понякога е признак на медицински проблем.

Случайно накланяне на главата, направено поради горните причини, със сигурност е много сладко и не би следвало да предизвиква никакви тревоги във вас. Въпреки това, ако накланянето на главата е постоянно и има други симптоми, може би е е добре да се консултирате с ветеринар.

  • Вестибуларна болест

Накланянето на главата е често срещан симптом на вестибуларно заболяване. Вестибуларната система се намира във вътрешното ухо и е отговорна за поддържането на чувство за баланс и движение. Помага на тялото с ориентацията и чувството му за посока. Котките с вестибуларно заболяване могат да проявят нарушена координация, загуба на равновесие или затруднено ходене.

Освен накланянето на главата, признаците на вестибуларно заболяване включват: бързо, неволно движение на очите, ходене в кръг, загуба на равновесие и падане, повръщане и гадене.

котка с наклонена главаСнимка: iStock

Когато котката ви накланя глава, това може просто да е очарователно поведение, което показва любопитната природа на котката. Може също така да помага да локализират звуци и да фокусират по-добре слуха си. В тези случаи няма от какво да се притеснявате.

Въпреки това, ако накланянето на главата не изчезне и има други тревожни симптоми, добре е да се консултирате с ветеринарен лекар, за да прегледа котката ви.

Виж още