Защо котката ми не пие вода от купата си? 6 често срещани причини

котка пие вода Снимка: iStock

М яукащите домашни любимци капризни животни. Склонни са да правят каквото си искат, независимо от нашите желания. Те играят, когато искат, спят, когато искат, и ядат, когато искат. Те също пият вода, когато искат (често и от където искат).

Ако котката ви не пие вода от купата си, трябва да има причина за това. Въпреки че мъркащите приятели не пият много вода, те все пак имат нужда от нея, за да живеят и не би следвало да не докосват купата си. Ако забелязвате, че котката ви пие вода, от всички възможн места освен купата си - значи проблемът може да е в самата купа и нейната локация. В тази статия ще обсъдим няколко често срещани причини, поради които мъркащите животни избират да не пият вода от предназначената за това купа.

1. Водата не е „задоволителна

котка пие водаСнимка: iStock

Котките са знаят кога водата им не е чиста или безопасна. Ако рН балансът е нарушен, водата мирише или има „странен вкус“ за вашата котка, има вероятност те да не пият от нея, независимо колко са жадни. Ако това е случаят с вашата котка, може да забележите, че те се опитват да пият вода от вашата чаша, от мивката или дори от тоалетната чиния, вместо от своята купа за вода.

Dogsandcats.bg

Как да подходим? Сменете вода с чиста или опитайте да я напълните с минерална или филтрирана вода. Ако проблемът е бил, че котката ви не харесва чешмяна вода - вече знаете, че тя не е по вкуса на вашия мъркащ приятел. Уверете се, че сте почистили старателно съда за вода, преди да го напълните отново, за да сте сигурни, че няма остатъци от старата вода.

2. Купата не е на добро място

Точно както котките са придирчиви към това къде спят, къде се хранят или използват тоалетната, те могат да бъдат капризни към това къде се намира чинията им с вода. Някои котки предпочитат да пият водата си на тихо, изолирано място или или пък на по-високо място. Други предпочитат водата им да се държи далеч от храната им, така че остатъците от храна да не попаднат в нея. Ако наскоро сте преместили купата с вода на котката си на ново място и тя не иска да пие от нея, може просто да не хареса мястото, където сте я поставили, затова може би ще трябва да я върнете на старото или да потърсите по-добро. Тествайте различни локации докато откриете удобно за вашия мъркащ приятел местоположение.

3. Нивото на водата е проблем

котка пие водаСнимка: iStock

Вашата котка може да избягва купата си с вода поради нивото на водата. Ако то е твърде ниско, вашата котка може да се чувства некомфортно да пъха главата си в купата, тъй като така прегъва мустаците си. От друга страна - ако нивото на водата е твърде високо, мъркащият приятел може да не харесва пръскането на вода върху козината му, докато пие.

Как да подходим? Опитайте с различно ниво на водата и експериментирайте. Може да опитате и друга купа за вода, която е по-голяма и широка, за да сте сигурни, че гальовният приятел не прегъва мустаците си докато пие.

4. Температурата на водата не е подходяща

Ако времето е горещо, има вероятност вашата котка да не иска да пие топлата вода, която стои в купата ѝ. Студената вода също не е привлекателна за котка, когато времето е хладно. Ако температурата на водата не е подходяща за мъркащият приятел - той вероятно ще изчака докато температурата на водата стане по-задоволителна. Най-сигурната температура е стайната. Не пълнете купата нито с топла, нито със студена вода. Хладката/стайната температура би била чудесна за гальовния домаен любимец.

5. Водата е „скучна“

котка пие водаСнимка: iStock

В природата котката ще търси източник на течаща вода, за да се увери, че е чиста и безопасна за пиене, като потоците са идеални. Затова купата с вода, която не се движи може да не изглежда привлекателна за мъркащия приятел, защото той не знае дали е чиста, а и е скучна. Помислете за инвестиране във фонтан за домашни любимци. Той ще имитира течащата вода, която вашата котка би намерила в природата. Водните фонтани за домашни любимци също филтрират водата, така че няма нужда да я подменяте постоянно.

6. Развил се е здравословен проблем

Понякога гальовните животни спират да пие вода от купата си поради възникнал здравословен проблем. Може да е всичко - от болезнен зъб до проблеми с бъбреците, което не позволява на болната котка да пие вода. Ако не можете да определите друга причина котката ви да не пие вода, има вероятност причината да е здравословна, затова потърсете помощ от ветеринарен лекар, който да прегледа животинчето и да установи дали нещо със здравето му не е наред.

Вижте още:

Защо котката ми пие вода, като потапя лапата си в купата

Удобни ли са високите котешки купи за храна

11 неща, които трябва да знаете за отглеждането на първата си котка

Виж още