Защо котката ми не спи с мен?

котка спи Снимка: iStock

З а много родители на домашни любимци сгушването през нощта е едно от предимствата да имате котка в семейството. В крайна сметка, кой се нуждае от бутилка с гореща вода, когато имате сладко малко коте, което да ни топли?

Но не всички котки се чувстват еднакво и някои предпочитат собственото си пространство през нощта. Причините вашата котка да избере да спи на друго място са различни и може да не са толкова прости, колкото си мислите.

Нека разгледаме възможни 6 причини, поради които вашата котка избира да не спи с вас:

1. Вашата котка харесва собствената си компания

котка спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Някои гальовни животни предпочитат да бъдат в собственото си пространство, вместо да се гушкат.

Имате ли котка, която обича да се крие в картонени кутии или да спи в тоалетната си? Не се притеснявайте, това е напълно нормално. Често чувството, че котките са затворени и скрити, може да ги накара да се чувстват по-спокойни и сигурни.

2. Вашата котка се чувства по-безопасно нависоко

Котките често предпочитат да спят някъде високо, където лесно могат да видят приближаващите заплахи.

Самотният сън не е единствената еволюционна черта, която може да наблюдавате. Някои котки изглеждат принудени да спят на високи места. Ако имате ниско легло, котката ви може да предпочете да лежи върху висок килер или котешко дърво.

3. Вашите навици за сън не са синхронизирани

Не забравяйте, че докато прекарвате деня си, работейки, котката ви е у дома, наслаждавайки се на спокойствието и тишината. Денят е идеалното време да си починат преди вечерните игри.

котка спиСнимка: iStock

Котките са по-активни на зазоряване и здрач и по-малко активни през деня. Тази черта изглежда по-малко разпространена при домашните котки. Котките на открито може да са запалени ловци по здрач, тъй като много видове плячка е активна по това време. Може би това обяснява защо котката ви не е толкова уморена като вас, когато слънцето започне да залязва. Може би за нея това е моментът, в който започва забавлението!

4. Котката ви просто не иска да спи при вас

Някои котки са по-малко толерантни към прекомерното мятане и въртене в леглото. Може би мястото е ограничено, вие хъркате или просто се въртите прекалено. Котките обичат съня си и може да не им е комфортно да спят до някого, когото се движи прекалено.

5. Нещо друго я притеснява

Ако вашето куче обикновено спи в леглото ви, котката ви може да се почувства неудобно и да спи другаде.

Понякога солидна отрицателна асоциация може да накара нашите котки да проявяват избягващо поведение. Ако нещо стряскащо се е случило, когато котката ви е спала в леглото ви преди, тя може да изпитва страх да опита отново.

котка спиСнимка: iStock

Може би е имало силен шум или нещо друго ги е изплашило. Ако имате други животни, които споделят мястото за спане, това също може да се почувства стресиращо за вашата котка. Котките могат да бъдат териториални с другите, а кучетата може да са склонни да преследват котки. Никой не иска да спи с едно отворено око, така че често е по-лесно да се установи лагер в по-безопасни помещения, където всички външни заплахи са премахнати.

Дрямката с вашето доверено коте до вас може да бъде успокояващо преживяване. Но ако котката ви е по-малко склонна да прекара нощта във вашата компания, не се обиждайте.

Убеждаването на котката ви да прекарва повече време с вас може да свърши работа, но някои котки се чувстват комфортно в собствената си компания или в специално безопасно пространство, когато спят, и това поведение трябва да бъде уважено. Предоставянето на различни опции за лягане на вашата котка ще намали стреса и ще обогати околната среда, което ще ви направи възможно най-добрия родител на домашен любимец!

Виж още