Защо котката ми облизва храната, но не я яде

котка яде Снимка: iStock

П ознат ли ви е следния сценарий - прекарвате часове в опити да изберете храна котката ви, която смятате, че мъркащия приятел ще хареса - пазарувате онлайн, четете отзиви, може би взимате и няколко вкусно изглеждащи храни от зоомагазина. Котката ви обаче помирисва храната, облизва я и... не я изяжда.

На какво може да се дължи това поведение и дали проблемът е в храната, в гальовния приятел или във вас - ще научим от настоящата статия.

Избор на храна за котки

При избора на храна за котки има различни фактори, които трябва да се вземат предвид.

Първо, трябва да се прецените предвид всички медицински съображения. Това може да означава различни етапи от живота на котката (коте, възрастна котка или стара котка) или специфични за породата храни. Друго съображение са хранителните непоносимости, като например хранителните алергии, както и бъбречните заболявания.

Dogsandcats.bg

котка ядеСнимка: iStock

За здравите котки изборът на висококачествена храна от реномирана марка е от първостепенно значение. След това е важно да се вземе предвид дали котката ви харесва повече мокра или суха храна, тъй като и двете имат потенциални предимства.

За сухите храни са важни неща като размер, форма и вкус на гранулите. При мокрите храни от значение е съставът на храната (парченца, сос, пастет, бульон), както и видът и вкусът на протеините. Котките са много по-склонни да облизват мокра храна на основата на сос, която има парченца, и да оставят парченца след себе си. Вероятно защото така е по-лесно, а може би защото не им харесва от какво са направени парчетата!

И все пак - защо котката ми облизва храната, но не я яде?

Котките могат да облизват храната си, но да не я ядат по много различни различни причини. Те могат да бъдат някои от следните:

  • Котката не харесва вкуса на храната
  • Не харесва вида храна (бульон, пастет и т.н.)
  • Не ѝ харесва размерът на парчетата месо
  • Стомашно разстройство, хронично бъбречно заболяване, панкреатит и др.
  • Болки в стомашно-чревния тракт
  • Болки или проблеми със зъбите
  • Котката не е гладна
  • Неврологични проблеми

Суха или мокра храна - коя да изберем за котката?

котка ядеСнимка: iStock

Отговорът на този въпрос е: зависи. Съдържанието на вода в храната е изключително важно за котките, а мократа храна е с по-високо съдържание на вода. Въпреки това някои котки могат да предпочитат суха храна и да отказват изцяло мокра храна. Съществуват неокончателни доказателства, че сухата храна може да помогне и при някои стоматологични проблеми. Засега комбинацията от суха и мокра храна е добър вариант за вашата котка.

Защо котката ми спря да яде храна, която преди харесваше?

Котките са непредвидими същества с много силни и различни характери. Те могат да променят бързо мнението си, така че ако котката ви изведнъж спре да яде храната си, която доскоро е обичала - може просто да е променила вкуса си. Ако зад това действие не стоят медицински причини и мяукащият спътник е в добро здраве - тогава просто е време да смените храната му и да откриете такава, която да му хареса.

Различни причини могат да накарат котките да облизват храната си, но да не я изядат. Макар че това може да е просто въпрос на предпочитание към храната, подобно поведение понякога може да е показателно за по-сериозни медицински проблеми. Така че, ако някога се съмнявате, не се колебайте да се обърнете към вашия ветеринарен лекар за медицинска помощ.

Вижте още:

Любопитни хранителни навици на котките

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Котките могат ли да ядат риба тон

Виж още