Защо котката ми облизва краката и пръстите ми

котка между крака на собственика Снимка: iStock

Н ахлува ли котката ви във вашето пространство? Изисква внимание? Лиже пръстите на краката ви? Това поведение може да е малко странно за нас, хората, но ние все пак го обичаме. Получаването на „целувка с шкурка“ по пръстите на краката ви може да е приятна изненада или пък не, зависи как го приемате. Със сигурност е мило, че котката ни ближе, тъй като това е начин, по който тя може да показва привързаността си към нас.

И все пак, това е любопитно поведение. Ако се чудите от къде идва интересът на мъркащия приятел към вашите пръсти - в тази статия ще ви дадем възможни обяснения.

1. Котката ви се грижи за вас

котка между крака на собственикаСнимка: iStock

Привързаността е голяма част от взаимоотношенията с вашата котка. Вие винаги разтривате мъркащия приятел по брадичката и на други негови любими места. Взаимното обгрижване е свързващо социално поведение между котките. Затова не е необичайно котките ви произволно да „обгрижват“ и ближат някоя част от тялото ви. Тъй като краката са толкова привлекателно нещо за котката, те може естествено да се насочат към тях.

Dogsandcats.bg

2. Котката ви маркира територия

Ако знаете нещо за това как котките маркират територията си, знаете, че котките имат ароматни жлези разположени на челото и бузите си. Когато се търкат, те поставят миризмата си върху нещата. Ето защо може да забележите, че котката ви бърка в ръката ви.

Това е знак за привързаност, но също така и начин на котката да ви обяви за своя собственост. Ако мяукащият приятел облизва краката ви, това може да е, за да постави своя аромат върху вас, за да даде на другите котки да разберат, че вие сте техен човек, а не техен.

Това е особено често срещано в домакинство с много домашни любимци, тъй като някои животни могат да станат ревниви и териториални спрямо други, като не желаят да споделят вниманието им.

3. Котката ви търси повече информация

котка между крака на собственикаСнимка: iStock

Вашият мъркащ приятел може да разкаже всякаква информация, използвайки своето чувство за вкус и мирис. И независимо дали го осъзнавате, или не, нашите крака разказват много истории. От потните жлези в стъпалата си сме срещнали толкова много различни миризми. Интересно е, че често по този начин служебните кучета на диабетиците се обучават да откриват капки захар в кръвта.

Може котката да ви души, просто защото иска да ви проучи по-подробно.

4. Котката ви харесва определен вкус

Заради същите тези потни жлези в краката ни, за които току-що говорихме, котката ви може да бъде привлечена от общия ви вкус. Всички наши тела миришат по различен начин, като отделят определени химикали.

Всички знаем как нашите котки са привлечени от много ароматни и не толкова приятни миризми. Не са рядкост случаите, когато гальовните приятели се опитват да оближат краката ви, когато се интересуват от ароматите, които излъчвате.

5. Котката ви търси внимание

котка между крака на собственикаСнимка: iStock

Ако сте седнали с подпрени крака и котката ви вижда, че не ѝ обръщате внимание, това може да е сигнал, че е време да го направите. Краката ви са открити и изложени на показ, а вниманието ви е отвлечено. Това е отлична възможност за котката ви да направи нещо, което знае, че ще предизвика възбуда у вас.

Ако котката ви оближе краката ви и получи отговор, тя ще се научи. В края на краищата, ако облизването на краката ви завърши с приятно разтриване или някое вкусно лакомство котката ви ще е повече от щастлива!

Какво да правите, ако котката ви напада краката ви?

Знаете колко луди могат да бъдат гальовните приятели по време на игра. Те сякаш се появяват от нищото, забивайки се под краката ви за голямата атака. Вероятно сте изненадани от това поведение, а често то е и болезнено, особено когато котка забие ноктите си в краката.

Въпреки че обикновено това е безобидно и очарователно действие, понякога то може наистина да навреди. Ако имате изключително груба котка, която сякаш ви напада от нищото, може би ще ѝ е от полза да се подложи на поведенческо обучение. Разсейте я с играчки и ѝ покажете, че тя трябва да насочи енергията си към тях, а не към вашите крайници.

котка между крака на собственикаСнимка: iStock

Ако близането на краката от котката ви е дразнещо за вас, винаги можете да се опитате да избегнете ситуацията. Опитайте се да носите чорапи или чехли в къщи, за да прикриете пръстите си от изкушението.

Ако сте с боси крака, изчакайте котката да се приближи и ѝ кажете силно и ясно „Не!“, като в същото време им хвърлите играчка. Знаем, че те не винаги слушат, но си струва да опитате.

Вижте още:

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

Как да спрете котката да хапе глезените ви

Котката гризе пръстите ми

Виж още