Защо котката ми се „качва“ върху всичко

котки се чифтосват Снимка: iStock
В ъпреки че котките имат много странни поведеня, може да изпаднете в шок, ако мъркащият приятел ви е започнал да се „качва“ върху любимата си плюшена играчка или одеяло. Въпреки че първоначално може да е тревожно, не се притеснявайте! Това е естествено поведение както за кастрирани, така и за некастрирани мъжки и женски котки.

Котките могат да се качват върху различни предмети или други животни по различни причини, най-често за чифтосване. Но стресът и безпокойството също могат да мотивират котката ви да пренебрегне всичко. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако подозирате, че се мъркащият приятел проявява това поведение поради медицинско състояние.

Добрата новина? Има начини да спрете това поведение в краткосрочен и дългосрочен план. Първо трябва да разберете каква е причината, поради която котката ви проявява това поведение, за да може да адресирате правилно проблема:

1. Чифтосване

котки се чифтосватСнимка: iStock

Често качването на котката се дължи на сексуално поведение. Некастрираните котки (предимно мъжките) могат да проявяват това поведение като част от техния сексуален репертоар и техните полови хормони.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка е кастрирана или стерилизирана и все още се прави това, може да означава, че са научили поведението и може би ще отнеме време да бъдат отучени.

2. Медицински проблем

Ако котката ви се качва върху всичко, важно е да посетите ветеринарен лекар, за да изключите всякакви медицински проблеми. Ако вашият ветеринарен лекар е изключил здравословен проблем като причина, качването вероятно се дължи на поведенчески проблем.

3. Котката е стресирана или тревожна

Мяукащите животни може да се качват, ако се чувстват стресирани или тревожни, за да помогнат за облекчаване на тези емоции. Някои причини за стрес и безпокойство при котките включват нови домашни любимци или хора в къщата, стареене или дори друго заболяване. Освен качване, може да забележите други поведенчески проблеми, ако котката ви е стресирана или тревожна, като маркиране с урина или агресия.

4. Котката скучае

Котките, също като хората, могат да изпитват скука. Те се борят със скуката, като се борят за вниманието на стопаните си, а ако реагирате и обръщате внимание на това поведение, котката ви се научава, че може така да привлича вниманието ви. Други признаци, че котката ви скучае, включват преяждане, липса на интерес към ежедневните дейности и разрушително поведение.

5. Котката не е кастрирана напълно

котки се чифтосватСнимка: iStock

Въпреки че не е толкова често срещано, качването може да се дължи на непълна кастрация. Понякога тъканта на тестисите все още присъства след кастрация. Освен това, ако котката ви е имала крипторхизъм, състояние, при което тестисът не успява да се спусне или ако тестисът не е бил отстранен, те все още могат да произвеждат полови хормони.

Как да намалим това поведение на котката

Въпреки че качването само по себе си може да не навреди директно на вашия домашен любимец, това не е особено харесвано поведение сред родителите на домашни любимци.

За да го намалите или спрете, като разсеете котката си и я накарате да се забавлява по друг начин. Все пак първо се уверете каква е причината за тези действия на мъркащия приятел и след това работете, за да намалите поведението:

  • Медицински проблем - консултирайте се с ветеринар
  • Стрес или тревожност - открийте какво тормози мъркащия ви приятел и премахнете стресорите, стига да е възможно
  • Скука - обогатете средата на котката си с необходимите играчки и забавления

С по-добро разбиране на действието на котката ви и малко търпение можете да спрете това нежелано поведение!

Виж още